Какво се случи в последния кръг на "А" група за годината (резултати)

Деян Спасов 14 декември 2015 в 12:47 3489 0

Червеният картон на Рафаел Перез от Литекс

Две равенства, победи за Славия и Лудогорец и прекратено дерби между Левски и Литекс след скандал.

Гвоздеят в програмата на 20-ия, последен за годината, кръг беше мачът на ст. "Георги Аспарухов" между Левски и Литекс. Или поне трябваше да бъде така. Още преди първия съдийски сигнал напрежението сякаш вече беше надвиснало върху играчите и ръководствата. Все пак само три дни по-рано Литекс отстрани Левски в 1/4-финал за Купата на България след продължения и 3-0 в Ловеч. Изпълненият с прекалено много агресия и от двете страни втори двубой в рамките на няколко дни завърши с грозна сцена за българския футбол, а и за спорта като цяло. И то още преди края на първото му полувреме.

В 8-мата минута капитанът на Левски Веселин Минев си позволи да избута в гръб Данило Асприля, но заради все още ранния етап от мача съдията Георги Йорданов му показа само жълт картон и не го изгони от игра. В 15-ата минута обаче нападателят на "ловчанлии" Бьорн Йонсен бе изгонен с червен картон след удар без топка срещу Мигел Бедоя от "сините".

В 20-ата минута след фрапантна грешка на Йордан Милиев при дълъг извеждащ пас към Асприля, колумбиецът се озова очи в очи с Боян Йоргачевич, преодоля го и хладнокръвно отбеляза. Литекс поведе с 1-0 като гост и вярваше в успеха си.

В 45-ата минута вратарят на гостите Винисиус улови топката, след което беше провокиран от Мигел Бедоя, който пристъпи към него рязко, но не го докосна. Стражът се свлече на тревата моментално, а това вбеси защитника на Литекс Рафаел Перез, който хвана за гушата Бедоя в наказателното поле и го избута на земята. Последва втори червен картон за "оранжевите" и дузпа за Левски. Тя обаче така и не се изпълни, защото главният мениджър на Литекс Стойчо Стоилов заедно със старши треньора Люпко Петрович привикаха играчите на тима да се прибират в тунела и към съблекалните. Така скандалният двубой приключи със служебна победа за Левски 3-0.

Очаква се решение на Дисциплинарната комисия по случая, като освен, че Литекс ще получи солена глоба, Стойчо Стоилов вероятно ще бъде наказан за 1 година да не изпълнява длъжността си. Най-тежкият възможен, но малко очакван, вариант е Литекс след нова година да бъде изхвърлен от "А" група.

Наложи се и отлагане на жребия за Купата на България, който бе насрочен за вторник (15 декември). Литекс е един от класиралите се полуфиналисти в турнира заедно с Берое, Монтана и ЦСКА и докато съдбата му не бъде ясна, жребий няма да има.

Всички резултати от 20-ия кръг на "А" група:

Левски 3-0 Литекс  (служебно)
Пирин (Благоевград) 0–3 Славия 0-3
Голмайстори: Антон Карачанаков, Ивайло Димитров и Иван Вълчанов.
Черно море 0–2 Лудогорец
Голмайстори: Джонатан Кафу и Клаудиу Кешеру.
Монтана 1–1 Ботев (Пловдив)
Голмайстори: Атанас Илиев (М), Лъчезар Балтанов (Б)
Локомотив (Пловдив) 1-1 Берое
Голмайстори: Георги Динков (Б), Дани Кики (Л)

Класиране:

1. Лудогорец 28:13 38 т.
2. Левски 22:10 38 т.
3. Берое 22:18 34 т.
4. Литекс 29:19 33 т.
5. Славия 21:15 31 т.
6. Черно море 21:25 25 т.
7. Локомотив (Пловдив) 16:27 22 т.
8. Ботев (Пловдив) 15:29 20 т.
9. Пирин (Благоевград) 12:20 16 т.
10. Монтана 15:25 14 т.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови