Храм в Люлин проповядва радикален ислям

Юлиан Христов, Николаос Цитиридис 08 март 2016 в 17:30 21112 10

Мюсюлмански молитвен дом в „Люлин“ крие опасност от ислямски фундаментализъм

В новооткрит мюсюлмански молитвен дом (месчит) в София се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм. Това твърди пред OFFNews източник, пожелал анонимност, който е участвал в традиционната петъчна молитва, провеждаща се дома.

Мястото функционира отскоро в столичния ж.к. „Люлин“ и обслужва арабската диаспора в София. Според нашия източник там проповядва уахабизъм - консервативно движение в сунитския ислям, което традиционно се проповядва в Саудитска Арабия и Катар. Уахабизмът се проповядва и от членовете на "Ислямска държава". На редовните петъчни молитви в месчита в "Люлин" редовно присъствали дипломатически представители на двете страни. Към момента Саудитска Арабия няма посолство у нас. Източникът ни твърди, че в момента саудитците търсят парцел, на който да бъде изградено посолство, като е планирано на територията му да функционира джамия.

От главна дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет коментираха пред OFFNews, че в действителност в "Люлин" има регистриран месчит. С арабската дума се означава място за молитва. Разликата между джамията и молитвения дом е като при църквата и параклиса в източноправославното християнство. При месчита липсва минаре, помещения за жени и други, характерни за джамията възможности за молещите се. Единствената информация, с която разполагат от дирекцията за конкретния месчит, е оскъдна. От там обясниха, че единственото нещо, което знаят за дома, е адреса на регистрацията му в столичния район "Люлин".

Домът се помещава в реновирана едноетажна постройка и е първият по рода си в София. Причината арабите да не предпочитат централната джамия в София, е това че там преобладават представители на турската общност. Друга причина е, че те не възприемат начина за молитва на открито, така както правят турските мюсюлмани, обясни пред OFFNews Николай Панков, началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Имамът на дома, който по информация на OFFNews е от Йордания, и джамийското настоятелство са назначени лично от главния мюфтия на България Мустафа Хаджи.

Наскоро разследване на предаването „Господари на ефира“ показа документи, които обвързват пряко Главното мюфтийство и лично главният мюфтия в пряка връзка със съмнителната саудитска фондация „Ал-Уакф ал Ислями“ и нейния управител Муафак Ал Асад. Между двете страни е имало договорни отношения за наем, благодарствени писма, а главният мюфтия дори е взел на два пъти дарение в размер на 4000 щатски долара. Фондацията е свързана с обявената в Египет за терористична организация Мюсюлмански братя.

Според Николай Панков домът не представлява опасност и в него едва ли се проповядва уахабизъм и други крайни идеи. „Няма нищо незаконно в определено помещение да се води молитвата. Домът се обявява в Столична община от Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет и се води под шапката на мюфтийството. Това може да бъде дори и апартамент, в зависимост от хората, които го посещават“, обясни Пансов. По думите му обаче в страната 450 джамии са затворени, защото мюфтийството не плаща заплати на имамите. По този начин желаещите да се молят няма къде да го направят.

Към момента от мюфтийството не са коментирали случая. Опитите на OFFNews да се свърже с негов представител останаха неуспешни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!