Вътрешната комисия в НС забрани бурките на първо четене

Юлиан Христов 18 май 2016 в 15:18 10560 5

Вътрешната комисия забрани бурките на първо четене

Вътрешната комисия в парламента прие единодушно на първо четене закона, забраняващ носенето на бурки.

Законопроектът беше внесен от Патриотичния фронт и предвижда забрана на носенето на облекло, скриващо напълно или частично лицето. 

Депутатите от ДПС не присъстваха на заседанието, а законопроектът беше подкрепен единодушно с 11 гласа "за" - на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ. Въздържали се и против нямаше.

Според текстовете забраната ще важи за граждани на България и временно пребиваващи като мигранти. Забраната ще важи за институциите от централната и местната администрация, училища, културни институции, места за обществен отдих, спорт и комуникации. Покриването на главата, очите, ушите и устата ще бъде позволено единствено, когато това се налага по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви. Забраната няма да важи и за молитвени храмове. 

Патриотите мотивират закона с текст от Конституцията, който забранява религиозните общности и институции, както и верските убеждения да се използват за политически цели. 

Законопроектът беше подкрепен и от МВР. Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов каза, че мерките в закона ще допринесат за опазването на сигурността и обществения ред. Той даде за пример законодателството във Франция, Германия и Белгия, което предвижда подобни рестрикции. 

Законът беше представен пред депутатите от вътрешната комисия от Красимир Каракачанов, който закъсня за заседанието. Това наложи МВР да изложи становището си преди законът да бъде представен пред народните представители. След появата на Каракачанов в зала, той благодари на председателя на комисията Цветан Цветанов за това, че му е дал думата и се обърна към него с "г-н професор". След като обясни, че това е било лапсус, Каракачанов представи мотивите към законопроекта, като се обърна към Цветанов с "г-н министър".

Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи. За спазването на закона ще следят МВР и общинските кметове.

С преходните и заключителни разпоредби в закона се правят промени в Наказателния кодекс се въвежда наказание до три години затвор, 5 хил. лв. глоба и обществено порицание за лицата, които склоняват други хора да покриват главите си. Ако принудата е спрямо непълнолетно лице, наказанието е затвор до пет години и глоба до 10 хил. лв. 

Каракачанов побърза да уточни, че забраната няма да важи при карнавали, като кукерските шествия например, а така също и за мотористите, но допълни, че "при обществени мероприятия ти не знаеш кой се движи под това облекло", визирайки бурките. "Ние не сме открили топлата вода. Обобщили сме практиката в законодателството", обясни лидерът на ВМРО.

От мотивите към законопроекта става ясно, че от ПФ са загрижени за правата на българи и чужденците у нас и "потъпкването на принципите на демократизма, равнопоставеността на половете и хуманизма", което е свързано с насилственото налагане на ограничения върху личната свобода. В мотивите се посочва, че забраната важи за всякакви покривала, независимо от наименованието им - бурка, фередже, яшмак, никаб или по друг начин. Патриотите виждат в носенето на бурки като "пряка релация с опасността от тероризъм на джихадистка основа". Те се позовават на шест европейски държави - Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Испания и Италия, където носенето на бурки и "други подобни символи на агресивния войнстващ радикализъм" е забранено. 

Основната причина за забраната е невъзможност от идентификация на лицето, което би представлявало пробив в сигурността заради опасността от терористични актове с участието на жени-камикадзе. На второ място това е пропагандата на радикални ислямистки идеи, които нямат общо с традициите на ислямската общност у нас.

В мотивите се посочва още:

За вносителите от значение са два основни факта, а именно - противоречието на подобно обществено поведение със светските закони на страната ни, включително и с битуващите по тези земи хилядолетни традиции на християни, мюсюлмани и други религиозни общности, невключващи такъв показен радикализъм; реалните подбуди за тези демонстрации, които не са нито религиозни, нито хуманни, а са политически, материално подплатени с пари, идващи от страни от Близкия Изток и Персийския залив, за които страни е ноторно известно нестабилността на политическата обстановка и вихрещият се в тях войнстващ радикализъм.    

Шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов обясни, че текстът би решил на централно ниво проблема с "преекспонирането на нещата" при забраната на бурките по общини. 

Отношение по закона взеха единствено от Реформаторския блок. "Ако не забраним носенето на публични места на облекла, скриващи лицето, това може да бъде използвано и от хора, целящи да нарушават закона, които да използват облекла, за да скрият самоличността си", каза Димитър Делчев от ДБГ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

5

El Commandante

18.05 2016 в 17:30

"Законът предвижда глоба от 200 лв. при неспазване на забраната, а при всяко следващо нарушение - 1500 лв. и лишаване от социални помощи."

Е ТЕ ТОВА Е ТО!!!
Напълно достатъчно за да пресече мераците на мангалките по таа пуста Ислямска държава.

12347

3

ЗахариЯт

18.05 2016 в 15:47

Изборен кодекс, бурки, изборен кодекс, бурки... Това хич не е кьорфишек! Да му мислят скиорите! Изготвянето на закон срещу ограничена група хора е порочна практика. Днес са бурките, утре ще е нещо друго, трето, четвърто... Патриотари си играят със закони - това няма как да завърши добре, но докато хората са зяпнали в тази посока и не виждат нищо друго, няма проблем.

14469

2

случайно прочетох

18.05 2016 в 15:39

Най-после да свършат нещо смислено!
Дано мине и на второ четене, че знам ли кой какви пари ще предложи, за да не се приеме.
Да се допълни и че желаещите да пребивават у нас, нямат религиозни претенции.

13924

1

ScrewIslam

18.05 2016 в 15:28

Браво! Чакаме да мине на второ четене.

И на следващата стъпка - пълна забрана на исляма. Ислямът трябва безусловно да се третира като нацизма. Не вярвам да стане скоро, но рано и ли късно ще стане.
 
X

Да помогнем на украинските деца!