Спряха поръчка за милиони на фирма, свързана с Пеевски

Правителството прекратява и поръчката за новите лични документи

Юлиан Христов 17 февруари 2016 в 13:32 12709 19

След като беше спряна обществената поръчка за магистрала "Хемус", Министерският съвет спря още две - за новите документи за самоличност и на Югозападното държавно предприятие, които са на обща стойност около 700 млн. лв.

Поръчката за личните документи е за близо 600 млн. лв. с ДДС, а другата - за 95 млн. лева. Тя е свързана с компанията "Водстрой 98", близка до депутата Делян Пеевски. Фирмата е и сред изпълнителите на поръчката за строителство на ограда по границата в участъка на област Бургас. Там парите бяха дадени без провеждането на обществена поръчка.

На въпрос дали фирмата „Водстрой“ е свързана с Пеевски, Горанов отговори: „Не ми е известно, ако в Търговския регистър откриете такава връзка, значи има“. По думите му обаче не това е била темата на разговор в правителството и това не е причина за спиране на поръчката. „Говорим за много обществени поръчки, които са над определен обем, и за които решението е да се направят под медийно наблюдение, за да отпаднат всякакви съмнения, че има нещо нагласено в тях“, обясни финансовият министър. Преценката кои поръчки да бъдат спирани ще се прави от премиера и правителството.

Горанов обясни, че идеята на премиера била, всички големи поръчки, към които има висок обществен интерес „да се повторят по новоприетия закон“ с много ясни правила и процедури. „За да отпадне всякакъв дебат дали големите обществени поръчки се провеждат по достатъчно ясен и прозрачен начин, така че да се гарантира в максимална степен защита на обществения интерес и да се постигне най-добрата цена за ресурса, който се влага“, каза още той.

По думите му спирането на поръчките е по-добре да стане сега, отколкото никога. 

Финансовият министър отказа да посочи какви са критериите, по които правителство е спряло двете поръчки. Той обясни само, че предстои да бъдат спрени още поръчки, които са били обект на интерес от страна на медиите. Сред тях са и поръчки във Варна, свързани с благоустройството на града и с курортния комплекс Златни пясъци.  

Поръчката за личните документи ще бъде преструктурирана. Това ще стане, след като от печатницата на БНБ бъде взета техника, която и в момента е ангажирана с личните документи. Тези активи ще влязат в ново държавно търговско дружество, което ще мине към МВР. „И с този ресурс ще постигнем по оптимална цена при изработването на личните документи“, обясни Горанов.

В началото на февруари стана ясно, че МВР ще прави Централизирана система за персонализация на български лични документи за близо 600 млн. лв. с ДДС, които трябваше да бъдат похарчени за следващите 11 години. Обявяването на поръчката дойде на фона на обявената обществена поръчка на Министерството на здравеопазването за създаване на софтуер за пръстовия идентификатор за близо 400 000 лева. Намеренията на ведомството бяха да се построят нови сгради, в които да се помещава техниката за печат на новите документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!