Реформаторите няма да поемат мандат за съставяне на кабинет

OFFNews 19 ноември 2016 в 15:37 4527 5

"Реформаторският блок отива на консултациите с президента, за да изясни основните важни въпроси за страната и да се предотврати политическа нестабилност. Реформаторският блок няма да поема мандат за съставяне на правителство", заяви в предаването “Седмицата“ на Дарик радио вицепремиерът и министър на образованието в оставка и лидер на "Движение България на гражданите" от РБ Меглена Кунева.

Консултациите с РБ са следващата седмица.

Приоритетите за парламента трябва да са приемането на антикорупционния закон и фиксирането на приоритетите за българското председателство на ЕС, посочи Кунева.

Тя бе категорична, че няма да приеме предложение да остане на поста министър на образованието, но ще остави на наследника си отчет и пътна карта за това как да бъдат продължени реформите в следващите месеци.

Според нея предсрочни избори трябва да се проведат възможно най-бързо.

Тя заяви, че в РБ са против популистичното говорене, както по отношение на Великото народно събрание, така и за мажоритарното гласуване.

"Половин милион българи гласуваха против мажоритарното гласуване в два тура, а още три милиона граждани не излязоха на референдума. Кой защитава и техните права?"

Мажоритарен избор на депутатите и неясно финансиране на партиите е отворена врата за парламент като този в Украйна, смята вицепремиерът в оставка. Кунева беше категорична, че моделът, който може да изкара напред личности, е преференциална система без праг, в която хората посочват конкретна личност и те определят мястото й в листата.

По думите на Кунева отказът на Борисов да продължи с управлението е бил грешка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12548

4

WhoKnows

19.11 2016 в 18:44

"Половин милион българи гласуваха против мажоритарното гласуване в два тура, а още три милиона граждани не излязоха на референдума. Кой защитава и техните права?"

Че да бяха се явили да гласуват, някой да им е пречил да отидат до урните??? Явно не се интересуват от правата си...

26179

2

ELPIDA

19.11 2016 в 17:42

Т.Дончев си е затулил носа - да не вдишва популистките бактерии на съпартийците си навели "невинно" глави.

 
X

Да помогнем на украинските деца!