Проект на БСП запазва болничните училища и отлага реформата на ГЕРБ с година

Ивайло Анев, Александра Маркарян 05 февруари 2016 в 13:14 3458 3

Снимка БГНЕС, Архив

Говорителят на парламентарната група на БСП-"Лява България" Атанас Мерджанов.

Отмяна на текстовете за закриване на болничните училища и отлагане на въвеждането на новата структура на училищно образование с 1 година предвижда проект на закон за изменение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУ). Вносителите му са депутатите от левицата Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, Мариана Бояджиева, Стоян Мирчев, Георги Гьоков и Чавдар Георгиев. Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание на 4 февруари.

ЗПУ е на ГЕРБ, с основен вносител бившият зам.-министър на образованието и настоящ председател на ресорната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

Проектът на БСП предвижда отмяна текст от закона, който изисква математическите и хуманитарните гимназии да се преобразуват, за да запазят приема си с изпит след IV клас, както и на този, който предвижда закриването на болничните училища в страната на 1 януари 2017 г.

Въвеждането на новата образователна структура да се отложи с 1 година и да влезе в сила от 1 август 2017 г., предвижда още проектът на депутатите от БСП.

Според новата структура основно образование ще се завършва година по-рано от сега - в VII, а не в VIII клас. В проекта се предлага промяната да се въведе не от 2016/2017 г., както предвижда законът на ГЕРБ, а от 2017/2018 г.

Новата структура разделя гимназиалното образование на два етапа - първи - до X, и втори - до XII клас. Учениците, които изберат да завършат средното си образование в X клас, няма да имат право да кандидатстват в университет. Промяната беше направена заради конституционния текст, според който образованието е задължително и безплатно до 16-годишна възраст.

Заради структурната промяна, цялото задължително учебно съдържание трябва да бъде поместено до X клас включително, а в XI и XII да се учат предмети според профила/професията. Това, съответно, предполага нови учебни програми и нови учебни планове. Според закона въвеждането им трябва да започне от тази есен в I и V клас. Проектът обаче предвижда те да бъдат въведени с година по-късно - от учебната 2017/2018 година за I и V клас и, съответно, да се въвеждат поетапно в останалите класове с година по-късно спрямо записаното в закона на ГЕРБ.

Сега разписаната в закона възможност за държавно финансиране на частните училища и детски градини да е приложима не от 2018-та, а от 2019 г., искат още левите депутати.

Проектозаконът беше представен от говорителя на парламентарната група на социалистите Атанас Мерджанов в парламента ден, след като Народното събрание избра Меглена Кунева за министър на образованието на мястото на проф. Тодор Танев.

Пред журналисти Мерджанов заяви, че законът е в основата на всички големи проблеми, които се наблюдават във ведомството в последно време.

"Не сме съгласни с надомното образование, печатането на учебници без контрол и финансирането на частни училища", каза Мерджанов.

Проектозаконът обаче не отменя възможността за домашно образование и само отлага финансирането на частните училища и детски градини, а не го отменя. От проекта не става ясно как се затяга контролът върху печатането на учебници.

Цялото изказване в кулоарите на парламента беше изслушано внимателно от Милена Дамянова, която коментира казаното с думите: "Явно колегите от БСП не искат българчетата да са грамотни". Според нея социалистите не са разбрали закона, защото са отсъствали по време на дебатите в пленарна зала.

Дамянова категорично отхвърли предложението влизането в сила на реформата, заложена в закона, да бъде отложено с година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!