Политолог: Основният сблъсък ще е между ГЕРБ и Патриотите срещу БСП и ДПС

OFFNews 27 декември 2016 в 10:05 8198 2

Траен съюз между ГЕРБ и Обединените патриоти срещу БСП и ДПС - такава, по думите на политолога Петър Николов от Института за дясна политика, ще бъде политическата картина в България през следващите години.

"Ако Христо Иванов и Радан Кънев се разберат, имат общо тяло и избегнат всякакви субекти, които се опитат да ги компрометират, ще имат успех", коментира пред Bulgaria ON AIR Николов.

Той отбеляза, че според него шансовете на новата формация за прескачане на бариерата от 4% са минимални. Това е така, защото тя е от типа на неолибералната десница от 90-те години - модел, за който днес няма избиратели, коментира Николов.

Не особено бъдеще чака и останалата част от вече разпадналия се Реформаторски блок, добави политологът.

"Реформаторският блок е проект, измислен от Радан Кънев. Той му измисли името, структурата... В момента, в който той напусна тази формация, за мен тя не съществува... Аз, за жалост съм скептичен, че и проектът на Радан Кънев ще бъде особено успешен", каза Николов.

Иначе, според него, едно от предизвикателствата, пред които е изправен политическият елит, е периодът на нестабилност:

"Нестабилна е политическата среда за обществото, за самите политически партии, за държвата... Това е политическа нестабилност, която явно няма да се реши толкова бързо. Проблемът, е че партиите не успяват да адресират достатъчно добре обществото, не успяват да разберат какви са неговите проблеми и съответно да отговарят на неговите очаквания".

Според Николов, ако у нас бъде въведена мажоритарната система на гласуване в два тура, България буквално ще се върне в 19-и век, тъй като този модел е остарял и неприложим в страни с малко население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!