Парламентът ще разследва картел на горивата и мините в Бобов дол

OFFNews 20 октомври 2016 в 12:30 4135 1

Парламентът създаде две временни анкетни комисии - една за разследване на картела на горивата, другата - за разследване на сделката и състоянието на мините в Бобов дол. 

Първата комисия за срок от 3 месеца ще разследва господстващо положение на пазара на горивата в периода 2008 - 2016 година. Неин председател ще е Валентин Николов от ГЕРБ, а зам.председатели ще са депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Емил Димитров от Патриотичния фронт.

„За“ създаване на комисията гласуваха 155 народни представители и само двама се въздържаха. Аргументите за създаване на такава комисия са заради внесена в парламента гражданска инициатива картелни споразумения, поддържащи значително по-високи цени на горивата в България спрямо средноевропейските, които са ощетили държавата и българските граждани с над 3 млрд. лв. за последните 3 години.

Депутатите решиха да бъде създадена и временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства около предоставянето и придобиването на права на концесия за добив на въглища от Бобов дол. Проверката ще тече 3 месеца и ще е за периода от 2005 г. до края на месец септември 2016 година. „За“ комисията гласуваха 118 народни представители, а 1 народен представител гласува „въздържал се“. Председател на комисията ще бъде шефът на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ, зам.-председатели ще бъдат Жельо Бойчев от БСП и депутата Николай Александров.

По време на дебатите Жельо Бойчев посочи, че от БСП искат всички факти, данни и обстоятелства относно този случай да се сложат на масата и да излязат наяве. Според него през последните дни има спекулация с определени факти, които се изнасят и които се коментират, без да се разглежда целият случай, а в интерес на българските граждани е да излезе истината. От ГЕРБ са категорични, че от 35 млн. евро от мините са отишли в нечии ръце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!