Ненчев за охраната на небето: И сега чужди държави го правят, защо подвеждате премиера

OFFNews 02 август 2016 в 16:13 11506 4

Ненчев за охраната на небето: И сега чужди държави го правят, не подвеждайте премиера

Снимка Министерство на отбраната

И към момента чужди държави охраняват българското въздушно пространство. Това стана ясно от отговор на военния министър Николай Ненчев на въпрос на журналисти към премиера Бойко Борисов за това дали би допуснал друга държава да охранява небето над България. Вместо Борисов отговори министърът:

"Ама то и сега се охранява, извинете. И сега чужди държави го правят. Разбира се, че имаме и споразумение с Гърция, и с Румъния. Това се случва. Колко пъти ви казвам, защо подвеждате премиера", каза Ненчев. Той обясни, че в Закона за отбраната и въоръжените сили е записано, че тази дейност се извършва съвместно. "Тоест, между България и евентуален партньор. Никога не сме говорили за това да преотстъпим суверенитет и правото на друга държава. Не е и необходимо", каза министърът. 

Коментарът му беше направен във връзка с оставката на командира на Военновъздушните сили ген.-майор Румен Радев. В рапорта му за напускане като основание е посочено достигане на пенсионна възраст, но и съгласувана концепция за съвместен Air Policing (охрана на въздушното пространство, бел. ред.) с друга държава срещу заплащане. 

"Те заговориха, че съм им спрял сателитите", отговори на въпроса премиерът Борисов. Той обясни, че в момента армията има "достатъчно самолети, откогато и да е било". "Изпълняваме всички ангажименти по охрана на границите и на НАТО, и като летателни часове за летците", каза Борисов. Премиерът продължи темата за това защо е допусната приватизацията на авиоремонтния завод "Авионамс".

"Ето тука, давам ви за размисъл, защо 2008 г. държавният завод "Авионамс", където се ремонтират самолетите, хеликоптерите, НАТО-вските, наш'те, 2008 г е приватизиран, 2012 г. е доприватизиран. Този завод е на територията на пистите, до дежурещите изтребители в един двор. Решихме, че това е изключително важно за отбраната за националната сигурност, платихме го, вече е на държавата", обясни Борисов. В коментар за оставката на Румен Радев той попита, защо като летец, той не си е подал оставката при приватизацията на завода, което щял да счете за мъжка и генералска постъпка.

"Навремето малко се подведох. Министърът ми каза, че той е политическо лице, не е военен, но аз не му повярвах тогава, сгреших. Така че, приятен път, приятна игра му пожелавам", каза той.  

По отношение на твърденията на генерала Николай Ненчев обясни, че сред държавите членки в НАТО се насърчава инициатива за съвместна охрана на въздушното пространство.

"Имаме достатъчно бойни самолети МиГ-29 към този момент, които могат сами да изпълняват охраната по въздушното пространство. Тоест, всичко това, което се твърдеше в рамките на миналата година и в края на по-миналата, е било лъжа, казвам го напълно откровено. През ноември ще получим поредните два двигателя от Полша. Тоест, ще имаме още един самолет, до края на годината, пуснали сме обществена поръчка, имаме необходимите средства, ще имаме още 10 двигатели или още пет МиГ-29, което е напълно достатъчно. Тоест, не е необходимо България да търси помощ от друг, ако това ме питате. Тази мисия се изпълнява само и единствено съвместно по искане на българската страна. Тези полети и обучение се извършват в рамките на определен период", разясни Ненчев.

Той заяви, че няма концепция за охрана на въздушното пространство от друга държава, за каквато твърди Румен Радев и побърза да уточни, че съвместни инициативи има в "Румъния и много други страни".

На въпрос дали се върви към съвместна охрана с друга държава, министърът отговори:

"Твърде вероятно. Бихме могли, съвместно с други държави да охраняваме въздушното си пространство и го казвам с цялата си отговорност. Това ще ни излезе много по-евтино. Бихме могли в края на годината, но не сме финализирали..", каза той. Ненчев поясни, че съвместната охрана ще става с изтребители на съответната държава, а личният състав ще бъде настаняван в сгради на Министерството на отбраната. Това щяло значително да намали разходите, но Ненчев не се ангажира да посочи за каква сума става въпрос. Той каза само, че не става въпрос за милиони и зависи от периода, в който ще се провежда съвместната охрана.

Той заяви още, че в мотивите за оставката на Раден са посочени промените в Закона за отбраната, които позволяват съвместната охрана на въздушното пространство с друга държава.  

"Там има само един основен мотив – несъгласие с решение на Народното събрание, което мен лично ме плаши. Всеки трябва да спазва законодателството такова каквото е... Решенията може да се оспорват от политиците, но не би следвало да се оспорват от генералитета, защото това вече е много сериозно нарушение", каза още Ненчев.

Той заяви, че до края на годината ще дойдат още два ремонтирани двигателя от споразумението ни с Полша, а отделно от това ще бъдат доставени и 10 нови двигателя, което ще гарантира още пет самолета да бъдат в изправност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

4

Shoshon

09.08 2016 в 13:38

ББ, който не го е хаванал, не го е подвел. Горкия все жертва на подвеждане.

12050

3

Luben Pandev

03.08 2016 в 11:50

Трикът с бутане на някой в умишлено нарушаване на Закона и предизвикване на уволнение, за да бъде превърнат в страдалец и партиен герой е стар номер на Партията. Спомнете си ген.Марин, същия чалъм - накрая клекна при ДПС. Всичките им герои са такива. Лицето Радев е руска калинка в българската армия. Да се разследва и да се уволни е задължително действие на ДАНС, МО и правителството. Иначе бездействат с власт прикривайки престъпление. Прокуратурата и сама може да го разкара. Нинова ще е свидетел за нарушението му..хаха После да му сложат паметна плоча до МОЧА.
Цялото ляво се опитва да вкара ББ в президентската кампания, за да го отстранят от реалната власт. Ако спечели следва оплюване "а ла Плевнелиев", импийчмънт, чалъми избори, ако загуби - пак избори. Десните да извадят млад човек от калибъра на Андрей Ковачев плюс млада красива българка за вице и левунгерите ще пият един вкиснал квас..Българския генералитет е семейно-комунистическа руска плитка.