Шефът на ВВС пак подаде оставка, защото чужда държава ще охранява небето ни

Юлиан Христов 01 август 2016 в 17:38 27048 16

Генерал-майор Румен Радев

Командирът на военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане на въоръжените сили и за пенсиониране, научи OFFNews.bg от източници в Министерство на отбраната.

Като мотив за депозираната оставка генералът е посочил концепция, според която българското въздушно пространство ще се охранява от чужда държава срещу заплащане.

Концепцията за съвместен Air Policing е внесена в Националното военно представителство на България в Съюзното командване по операциите на НАТО. Въпреки че Радев е отказал да подпише документа за съгласуване, тя е утвърдена от министъра на отбраната.

По същество документът представлява покана към желаещи страни членки на НАТО да носят съвместно с българските ВВС мисията по охраната на въздушното пространство на България срещу заплащане. По неофициална информация вече конкретна държава е направила проучване на условията на място, като дори е изпратено и техническо споразумение и финансова рамка за започване на съвместни дежурства от септември тази година.

В мотивите на депозираната от Радев оставка се посочва, че концепцията е "унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации". 

Според Радев това оставя впечатление в съюзниците, че държавата няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. В рапорта, който е депозиран в МО, се посочва още, че по този начин бойните летци и авиоспециалисти са поставени в унизително положение, като се неглижират трудът и рискът, който те поемат.

„За мен, като генерал от Българската армия и командир на ВВС, тази Концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор, защото последният беше наложен на България със сила отвън, докато въпросната Концепция бе инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“, се посочва в рапорта на генерала.

Ген. Радев за втори път подава оставка от поста. Първият път оставката му беше свързана с несъгласие с водената от министерството на отбраната политика по отношение на бойната авиация. При спешна среща с премиера Борисов обаче Радев изтегли рапорта си за напускане, а правителството отпусна целево 80 милиона лева за ВВС.

Същевременно днес Весела Лечева от Изпълнителното бюро на БСП обяви пред БНР, че ген. Румен Радев е от възможните кандидатури на БСП за президент.

Ситуацията коренно се промени и има нужда от президент - балансьор и дипломат. Генерал Радев е от възможните кандидатури. Желанието на хората е да има сигурност и спокойствие в България, каза още Лечева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

17

Руслан

02.08 2016 в 09:21

Елементарно е бе Хчо.
При отиване на президентски вариант, четната и коректна оставка трябваше да бъде с президентски или лични мотиви.
Останалото е лъжа.
Нямам никаво намерение да ти се меся в предпочитанията, за мен ако Радев отиде за президент с тези мотви е обикновен тарикат и ментаржия с нищо неразличаващ се от Тиквоча.

13214

16

XR4

02.08 2016 в 02:08

ПП. Каквото и да си говорим,Радев е поне десет пъти(да не кажа десет хиляди пъти) по-добър избор от ББ!!!(Как беше? ББ да се чете като Бриджит Бардо :)))) )

13214

15

XR4

02.08 2016 в 02:01

Руслане,а ти не си ли задаваш въпроса , дали като върховен главнокомандващ същия този няма да има повече и по-силни лостове за въздействие върху същата тая армия(и леваците около нея) от колкото просто като шеф на ВВС? М?

26179

14

ELPIDA

02.08 2016 в 00:22

Руслан,ни най-малко оспорвам Вашето мнение.

Затова казах "...личност като Генерала..." ,ново лице,което не е лабилно,не се поддава на влияния и има поне малко закален дух.

21668

13

Руслан

01.08 2016 в 23:32

Нещо май не сващате.
При подаване на оставка с тези мотиви:
- просто се оттегли ще остане достоен офицер.
- впусне за президент ще стане поредното лъжливо полит-айно.

Причината е проста, отказваш формално командване защото ВВС са разбити а се натискаш за главнокомандващ на същата разбита армия.

Това са политически лъжи и нашия отговор е нопасаран.

26179

12

ELPIDA

01.08 2016 в 22:49

...пред огромната чуденка за коя от всичките Пудри с изтекъл срок на годност да дадем вота си.

26179

11

ELPIDA

01.08 2016 в 22:48

По-добре респектираща личност като Генерала,отколкото отново да се изправим пред огромната чуденка за ко

12236

10

Димитър

01.08 2016 в 20:15

Генерал-президент-върховен главнокомандващ=военен преврат.
Кой ще го подкрепи,и кой ще управлява после?...

21668

9

Руслан

01.08 2016 в 20:06

Неанам, неснам. Достоен мъж ми изглеждаше когато натисна първия път.
Ама сега малко на примадона ми мяза. Това не ми е кеф, онова не ми е кеф..
Ами нас да не ни е кеф бе?
Ама за двеста милиона да си разходите пръднята при пенсия 200 лефа, да ма прощаваш.

13214

8

XR4

01.08 2016 в 19:47

ScrewIslam , има една поговорка , че "рибата се вмирисва от към главата".За да имаме истинска армия , трябва първо и основно да имаме истински офицери като ген.Радев(повечето каквито за съжаление не са) , а то другото ще си дойде в последствие.Ако е истина , че генерала си подава оставката заради президентските избори ще е наистина жалко-Радев е воин , а не политик(помияр) и много по-полезен би бил във ВВС от колкото в президентството.