НПО: Промените в НК за притежание на наркотици са белег на репресивна политика

Лилия Христова 22 януари 2014 в 20:25 4911 2

НПО: Промените в НК за притежание на наркотици са белег на репресивна политика

Снимка Лилия Христова

НПО: Промените в НК за притежание на наркотици са белег на репресивна политика

Влизането в сила на проекта за промяна в Наказателния кодекс, който предвижда наказание за притежание на наркотично вещество дори и в минимално количество, е образец за провеждане на ретроградна и антисоциална политика. Около това мнение се обединиха няколко неправителствени организации и призоваха за преразглеждане на спорните текстове, в които липсват мотиви за влизането в сила на измененията в закона.

Представители на фондация "Инициатива за здраве", движение "Промена", център "Проект Пеперуда София", асоциация "Солидарност" и сдружение "Рестарт" бяха единодушни, че лишаването от свобода за срок от 1 до 6 години и глоба от 2 000 до 10 000 лв. за притежание дори на минимално количество незаконни психотропни вещества, са белези на крайно репресивна политика, нарушаваща човешките права на зависимите. Като аргументи за твърдението си те изтъкнаха, че наркозависимите имат нужда от лечение, а не от лишаване от свобода. "8 пъти по-евтино ще бъде да се лекуват зависими, отколкото да бъдат издържани при престой в затвора", беше категорична Рада Наследникова от център „Проект Пеперуда София”.

Предвидените промени бяха определени като "крачка назад с 10 г. в нашата история, а на фона на европвейската - с 50 г." от Елена Николова, член на асоциация „Солидарност“.

По въпроса с употребата на медицинска марихуана представителите на неправителствените организации бяха единодушни, че нейното използването трябва да бъде легализирано заради благоприятния й ефект върху пациенти с различни неврологични и други заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!