АБВ няма да подкрепи ген. Радев, ще издигне популярна личност

OFFNews 24 август 2016 в 11:52 13154 8

Снимка БГНЕС

БСП подари изборите на ГЕРБ. АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на "Позитано" 20. 

Това заяви Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ, след като вчера лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че прекратяват преговорите за общ кандидат за президент с АБВ, а ген. Румен Радев е кандидат за държавен глава на БСП.

Решението на социалистите да се оттеглят от преговори за коалиционно партньорство с нас подсказва, че здравите сили отново победиха здравия разум. Това решение е еднолично на госпожа Корнелия Нинова. То е меко казано необосновано, ще си позволя да бъда и малко по-остър – то е неинтелигентно, заяви председателят на АБВ и президент на Р България (2002-2012 г.) Георги Първанов. Той категорично отхвърли всички аргументи на лидера на БСП Нинова. По думите му коалиционното споразумение, предложено от Алтернатива за българско възраждане, е направено максимално компромисно и прехвърля голяма част от правомощията по управление на социалистическата партия. 

За споразумението

Нашият проект е разработен рутинно, като за регистрация пред ЦИК, понеже разполагаме с проекта на „Позитано“, проекта „Нинова“. Първата разлика е в наименованието на коалицията, което е работно. Ние предложихме наименование „Коалиция за България“. Име, с което левицата е печелила много избори - утвърдено, разпознаваемо. Т.е., не се налага да запознаваме електората с кандидата, но и не се налага да вървим с ново име напред. В предложението на „Позитано“ е записано „БСП – АБВ“ с вариант „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - КОАЛИЦИЯ АБВ“ . Това е предложение, което идеално устройва Алтернатива за българско възраждане. След 4 години отрицание към АБВ те предлагаха ние да подпишем споразумение, в което се съдържа името АБВ. Какво уж по –добро. Но ние не мислим за вътрешни проблеми или някакви ползи за нас и отбелязахме, че е по-добре да има нещо патриотично в името на коалицията, защото целта не е да мобилизираме само твърдите електорати на двете партии, защото това е много скромна цел. Второто различие беше, че ние предлагаме ръководството на коалицията да се осъществява от двамата председатели. Те предложиха да добавим имената на Кирил Добрев и Румен Петков и имаше и многоточие. Подчертавам, за всичко друго нещата се даваха в ръцете на председателя на БСП Нинова – да представлява коалицията, да разполага с финансите и един куп други неща, които предизборната кампания предвижда. Затова считам, че да се твърди, че предложението за коалиционно споразумение ги е накарало да захвърлят всичко и да напуснат преговорите, е просто нелепо, то е дори смешно! Още повече, че това е само проект. Даже определихме представители на двете партии - респективно коалиции, които докато госпожа Нинова даваше пресконференция, бяха постигнали единен проект. Недоумявам !!!“. 

За инициативния комитет 

По въпроса с инициативния комитет. Не бяхме ли ние тези, които предложихме инициативен комитет като формат за стартиране на кампанията на генерала? Ние го предложихме, защото искахме да създадем обединителна фигура далеч преди същинската кампания. Какво ни се отговори: „Това не може да стане в никакъв случай, защото има приключил референдум в БСП, в който идеята за Инициативен комитет получава 3 процента.“ С този аргумент темата се затвори…. А сега изведнъж искат да правим Инициативен комитет. Те да го правят, разбира се. Това се случва след като госпожа Нинова изви ръцете на генерал Радев да даде съгласие, и то публично, преди да е излязъл указа за неговото освобождаване. Кому беше нужно това? Това движение по ръба на бръснача на закона? Кому беше необходими той да бъде развеждан по такъв начин и хвърлен в блатото на вътрешнопартийните дебати? Нищо по естествено няма от това хората да си помислят в една такава ситуация, че това е просто един партиен кандидат. Те успяха да постигнат това, срещу което ние се борихме от началото на февруари, защото първият щрих от модела „Плевнелиев“ е , че е назначен президент. Е, какво друго е това, което се случва сега на „Позитано“? Нима за това сме виновни ние от АБВ?“. По закон и по логика инициативния комитет е в началото на изборния процес. Той да избере, обоснове и регистрира съответния кандидат. Къде се е чуло и видяло инициативния комитет да стои на изхода и той да адмирира, да ръкопляска на направения от партията избор? И ние сме поканени великодушно да се включим в такъв комитет. Наистина става дума за фенклуб, а не за Инициативен комитет в законовия и смислен характер на думата. Предложението за „Коалиция за България“ е образец на равноправна, действена коалиция – това ги дразни. Но на тях явно им трябва коалиция „БСП - ПЛЮС“. Аз таях много надежда, че ще се измъкнат от това мислене и че ще стане чудото. Да се възроди левицата… Но не. Предложението явно е за „БСП-ПЛЮС“. Коалиция, в която всеки трябва да си знае мястото. Но в такава коалиция мястото на всички е в ъгъла. Е, не ! Благодаря“! 

Ивайло Калфин бе категоричен, че решението на ръководството на БСП да прекрати преговорите за общ кандидат-президент е породено от политически страх и е некоректно. “Оценяваме досегашната позиция на АБВ, която е правилна и отговорна. Предприехме действия за издигане на единен кандидат още преди месеци, който да има широка подкрепа и да има шансовете да спечели. Търпеливо изчакахме всички процедури вътре в БСП. Подкрепихме един от кандидатите, изпъчен от БСП. С решението си да прекрати преговорите си на този късен етап ръководството на БСП прояви страх, подходи некоректно и прояви пълна липса на качества. От АБВ няколкократно и публично настоявахме да бъде издигнат кандидатът от Инициативен комитет. Днес вече е късно за инициативни комитети. Днес е време за партийни решения“. 

„АБВ няма да подкрепи кандидат на ръководството на БСП и „Позитано“. Ръководството на БСП се показа като некоректен и губещ доверие политически партньор. Това отблъсква потенциалните партньори. Вчера ръководството на БСП изгуби изборите. Това можем да го заявим категорично и „Позитано“ носи отговорност за това свое решение. Отговорност пред своите членове и пред цялото общество, което очакваше „голямата партия“ да прояви разум и готовност да създаде достатъчно широка коалиция. Вместо това видяхме съвсем различно, недостойно и за селски вечеринки поведение. Аргументацията, че БСП не може да преговаря с по-малки партии, е недопустима, неприемлива. Това поведение хвърля БСП в редиците на едни екстремистки, ксенофобски партии, с които ние няма как да обсъждаме каквото и да било. За съжаление, това идва от ръководството на БСП. Не поставяме цялата социалистическа партия под общ знаменател“, посочи още зам.-председателят на АБВ.
„Държим на основни демократични принципи в нашето общество“, заяви Калфин.
Той посочи, че разделението на по-големи, по-малки, по-високи, по-ниски, с различен цвят на косата, е неприемливо. „АБВ ще предложи алтернатива. Ще защитим тезата си, че президентската институция не трябва да бъде жертва на партийни интереси. Ръководството ни ще направи необходимите консултации и ще обявим как ще участваме в предстоящите избори“, заяви още Калфин. 

Първанов: Ще издигнем популярна личност

Ние имаме извървян етап в подготовката си за президентските избори, включително и със съответните номинации. От вчера до днес нищо не сме променили. Но Националния ни съвет ще реши след преговори с потенциалните ни партньори какъв ще бъде нашият следваш ход. Ако трябва да използвам езика на шахматистите – записваме скрит ход. Кой е скритият ход, ще разберете малко по-късно, тъй като вече не ни се налага да бързаме. Ние бързахме, защото имахме да налагаме една фигура, която не беше достатъчно известна. Но от тук нататък, може би номинацията, която ще имаме или номинациите, ще бъдат достатъчно популярни личности. Ще дадем всичко от себе си като идеи, организация и личности, за да се борим за отиване на балотаж и оттам за спечелване на изборите“, категоричен бе лидерът на АБВ. 

За Корнелия Нинова:

Първанов коментира начина, по който лидерът на БСП Нинова е взела решението за прекратяване на коалиционното партньорство. Той бе категоричен, че подобно поведение няма да й позволи да утвърди авторитет на водещ български политик и ще срещне съпротива дори и в ръководената от нея партия.

„Няма 100 дни от управлението на Нинова, а може и да има, но във всеки случай не остана мина, която госпожа Нинова да не настъпи. И ако продължа с метафорите… Защо пък ѝ се случи така, че нейната брадва не удря никога два пъти на едно и също място? Жалко! Не искам да правя злокобни прогнози, но познавайки атмосферата в сградата на БСП мисля, че никакви подобни ходове няма да помогнат на Нинова. Печелившият ѝ вариант беше със силна коалиция и мощна кампания, с един кандидат, чийто авторитет надграждаме и утвърждаваме като лидер. Оттук нататък не вярвам да бъде успокоена вътрешната опозиция. На следващия завой, ако не още на следващия пленум, ще възникне нов скандал. Най-малкото това решение (на Нинова за прекратяване на преговорите за коалиция с АБВ бел.ред.) противоречи на едно друго решение на ръководния орган. Не може Изпълнителното бюро на БСП да ревизира решенията на Националния й съвет и това, което общопартийното допитване е решило“. 

След журналистически въпрос Първанов уточни, че все още не е имал възможност да проведе личен разговор с ген. Румен Радев . „През последните дни усетих, че във въздуха витае някаква промяна. Звъннах на ген. Радев вчера преди обяд да го питам какво става, какво правим от тук нататък и той каза, че всичко е наред. Това бе във времето, когато е течало заседанието на ИБ на БСП. Дори се разбрахме да проведем една отдавна договорена среща в тристранен формат: БСП, АБВ и екипа на ген. Радев. Тази среща трябваше да се проведе буквално днес. И когато разбрах - като гръм - информацията от пресконференция, естествено първата ми работа беше да звънна на ген. Радев. Да разбера какво се е променило. Наближават 24 часа от това позвъняване - досега отговор няма. Това е положението. Между другото, нямаше нищо по- естествено от това да ми вдигнат телефона: и председателят на партията, и кандидатът да ми кажат: „Вижте какво, ние умувахме, решихме да играем различно. Благодаря, успех и всичко добро“! Вместо да си измислят мотиви“!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13340

9

Blagodatka Dushanova

24.08 2016 в 22:53

гоце,гоц,...не ти се отвори парашута май,да си вземете ракета носител.И друго да знаеш,стигат ти два мандата,беше тръгнал да правиш страната ни 16-та република на Русия.Е,цифрата може да не е 16,но все едно...Твоята история от едно време ,няма да се повтори.Какво е "абв"-шепа агенти от ДС-доносници ,комсомолци ,генерали в единен строй...Ще се сгромолясаш този път!

12256

8

Stamboloff

24.08 2016 в 18:03

Нинова започва да ми харесва. Не знам каква мина е настъпила, но явно Гоце е бил наблизо, че изглежда доста уплашен и объркан. И тоя шлем май няма да стане.

11739

7

muhlio

24.08 2016 в 16:28

Не се разбраха как да делят парите от Путин.От там и раздялата.

11751

6

Big Smile

24.08 2016 в 16:21

Айде Бокова на пангара....
Като изпуснаха титана Румен Гечев - популярен професор по хиперинфлация - така им се пада!
Viva Maduro!

14057

5

morkoff

24.08 2016 в 15:43

Радев не вдигнал телефона на Гоце.
Кофти. Значи е усвоил всичките му номера.

12007

2

Хараламби

24.08 2016 в 12:15

АГЗ ще предложи алтернатива - да позная ли от раз, Гоцето и Калфата, може и в обратен ред. Такива сте ми предсказуеми. :D