Кабинетът окончателно зачеркна флотилия срещу Русия на спешна среща при Борисов

Юлиан Христов 24 юни 2016 в 12:41 5038 2

Кабинетът окончателно зачеркна черноморската флотилия на спешна среща при Борисов

Страната ни не е поемала ангажименти по идеята за създаване на черноморска флотилия в отговор на руската агресия и няма да подкрепи подобна инициатива. 

Това стана ясно след спешна среща на правителството, за която беше съобщено в късния следобед в четвъртък. Рано тази сутрин министрите от правителството на Бойко Борисов формално се събраха, за да бъде уточнена българската позиция на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли. 

След заседанието на правителството министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов заявиха, че страната ни не е поемала ангажименти по създаването на флотилия заедно с Румъния и Турция. "Ние държим там (в Черно море, бел.ред.) да се провеждат учения, които да усилват отбранителния ни капацитет. Това се налага, защото след анексията на Крим Русия трупа въоръжения по протежение на Черноморския бряг, а това внася тежки дисбаланси. На нас и на НАТО не ни е нужен военен конфликт, санкциите срещу Русия работят достатъчно добре, но алиансът трябва да даде ясен сигнал, че ще помага на всеки свой съюзник", заяви министърът на външните работи след срещата на правителството.

Днес стана ясно, че предложението за създаване на черноморска флотилия е било направено на българския премиер Бойко Борисов от румънския му колега, а по-късно и от президента на Румъния. Пред депутати в парламента Борисов каза, че е отхвърлил идеята, но по-късно румънският президент я повдигнал отново. 

"Първи темата за флотилията повдигна румънският премиер. Той искаше да подпишем и меморанудм. Казах му, че имаме да решаваме много задачи, както и че много сме решили", каза Борисов. „Мислех, че румънският колега ме разбра, затова и не повдигнахме тази тема на пресконференцията. След седмица обаче президентът Клаус Йоханис отново повдигна темата. И на него му отговорих по същия начин”, заяви премиерът.

В парламента той каза, че темата по флотилията няма да присъства в дневния ред на НАТО следващия месец, но ако тя бъде поставена, ще е на по-късен етап. "Ние ясно сме казали, че в Черно море трябва да се спазва договора от Монтрьо и съответно това, което е под егидата на НАТО, това се изпълнява”, заяви той.

Миналата седмица Борисов предупреди, че ако негови министри са поемали някакви ангажименти без негово знание, то с тях ще има проблем. Днес Митов и Ненчев дадоха подробни разяснения по отношение на българската позиция, след като около темата бяха направени поредица от интерпретации. 

Една от темите в дневния ред на срещата на върха е т. нар. "предно разполагане" в Прибалтийските републики и Полша, както и изграждането на многонационална бригада с участието на един български батальон до 400 души на ротационен принцип, като те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в тренировки и учения на НАТО.

"Русия струпва въоръжение както в Крим така и по цялото протежение на черноморския си бряг, което внася сериозни дисбаланси в стратегическо отношение - както правни, така и военностратегически. Тази ситуация по всички правила трябва да бъде компенсирана. НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения, съобразени с конвенцията от Монтрьо и под командването на НАТО", обясни Даниел Митов.

По думите му НАТО не търси военна конфронтация, защото санкциите срещу Русия работят добре. България ще настоява Черноморският басейн да бъде третиран по същия начин както и североизточният фланг на НАТО. Всяка инициатива обаче ще трябва да бъде под шапката на НАТО.

Бившият военен министър Ангел Найденов коментира, че от БСП са обезпокоени от ситуацията, в която се усеща разминаване в позицията между президента и правителството и между министрите в кабинета. Той изрази опасенията на съпартийците си за това, че са провеждани разговори зад гърба на министър-председателят и са поемани ангажименти. „Няма как това да не поставя въпросите как и къде се формира българската политика за сигурност”, каза още депутатът. По думите му министър-председателят Борисов е направил опит да изглади различията и да представи една картина на единство между президент, министри и министър-председател. „Този опит според нас беше неуспешен. Проблемът не е само в различията и разногласията, проблемът не е в това кой какво е имал предвид и е разбирал, когато се говори за повече кораби в Черно море. Ясно е, че зад това стоят и намерения за създаване на формална структура-флотилия или група. Тук аргументите за изгубени в превода са неуместни”, категоричен бе Найденов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!