Борисов смени кандидатурата на Бокова с Кристалина Георгиева

За да стане реална смяната обаче, Ирина Бокова трябва да се оттегли доброволно

OFFNews 28 септември 2016 в 10:33 17379 28

Борисов смени кандидатурата на Бокова с Кристалина Георгиева

Правителството издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни, и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът.

Нова кандидатура

Външният министър Даниел Митов също коментира решението на правителството. По думите му негативната тенденция от гласуването ясно показва, че е нужна нова кандидатура. Кристалина Георгиева има шансове да бъде следващият генерален секретар на ООН, каза още Митов и допълни, че сега ще се търси подкрепа от всички страни в Югоизточна Европа.

По думите на външния министър правителството трябва да даде шанс на кандидат, който да даде повече сила на Източноевропейската група. Ротационният принцип е изключително важен и ние ще търсим подкрепа за нашата кандидатура, каза външният министър Даниел Митов.

Положихме огромни усилия, не само ние, но и президентската институция, МВнР, както и самата Ирина Бокова, но виждате резултата, каза Бойко Борисов.

И Борисов, и Митов благодариха на Ирина Бокова за положените усилия.

След заседанието на Министерския съвет Митов уточни, че няма процедура, по която номинацията на Бокова да бъде оттеглена. Бокова сама ще реши дали да се оттегли, но официалната номинация на България става Кристалина Георгиева и това ще бъде взето под внимание при гласуването, уточни той.

Външният министър нарече „спекулации“ и „лъжи“ твърденията, че кандидатурата на Бокова не е била изцяло подкрепена от правителството. 

„Българското правителство, външният министър, премиерът, президентът не сме си позволили по никакъв начин да се отклоняваме от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента. Всички спекулации, които се появиха по медиите, са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец, или борави с неточна информация, или е подведен, или съвсем умишлено лъже“, подчерта Митов.

„Направили сме всичко, което трябва да правим. Сега взимаме отговорно решение, което е трудно и тежко, но необходимо“, каза още Митов. Той не отговори на въпроса кой би поел отговорността, ако номинацията на Кристалина Георгиева се окаже неуспешна.

България с двама кандидати за шеф на ООН

Ако Ирина Бокова реши да не се оттегли, може да останем с двама кандидати за поста на генерален секретар на ООН. Това каза Джема Грозданова от ГЕРБ пред журналисти в парламента по повод на решението на Министерския съвет България да замени своя кандидат Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

За да стане смяната на кандидатурите реална обаче Ирина Бокова трябва сама да се оттегли от надпреварата. Във вторник тя заяви, че няма намерение да се отказва. "Не виждам сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои", заяви тя пред "24 часа". 

"Състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсяване и позициониране на кандидатите", категорична е Бокова.

Тя коментира, че има шанс, а успешният ѝ старт не се е харесал на някои кръгове в България и чужбина, затова те са започнали кампания срещу нея.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

27

ОФчар

28.09 2016 в 20:11

БРАВО! Крайно време беше!

12138

26

Окомер

28.09 2016 в 19:11

С тази канидатура самочувствието на българите се повишава. Комунистите губят позиции, независимо от интригите на Гоце.

7506

25

Само това остана - да изберат комунистка за шеф на ООН!

Комунделите се правят на ударени сякаш не знаят, че в цял свят с изключение на С.Корея и Куба това е абсолютен оксиморон.

12172

24

Cherrie

28.09 2016 в 16:45

А мазното,безродно антибългарче Митофффф подаде ли оставка?

12172

23

Cherrie

28.09 2016 в 16:43

Абсолютен позор за България.
Соросоидните демократи,които лаят по Бокова,щото била комунистка, знаят ли че Сталинка е още по голяма комунистка?
Що за шизофрения да врещят срещу комунистите и да подкрепят комунистката Сталинка? Всички сороски киряци са за освидетелстване.

63994

22

Red or Dead

28.09 2016 в 16:26

Днес е прекрасен ден за българската “демокрация“....

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ЧеститУ на всите “умни...красиви...интелигентни...“....

11719

21

Краси

28.09 2016 в 16:03

За пореден път Бай Тошо 2 (enhanced edition) ни направи за смях не само пред целия свят, но и пред гаргите.
А и Кристалина май забрави изявленията си от лятото, че няма да се кандидатира за поста, защото е отдадена на работата си в Еврокомисията. Явно никога не е късно и читав човек да стане за резил.