Борисов ще спасява коалицията след промените в Изборния кодекс

OFFNews 25 април 2016 в 11:16 4788 4

Борисов ще спасява коалицията след промените в Изборния кодекс

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с ръководствата на парламентарните групи, които подкрепят правителството, заради промените в Изборния кодекс. Срещата е планирана за 9.00 часа във вторник в парламента, за когато на извънредно заседание е планирано промените в кодекса да бъдат гласувани окончателно. За участие в срещата са поканени ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Промените в Кодекса доведоха до вълна от недоволство и протести в страната и чужбина, а част от коалиционните партньори - ДБГ и АБВ, заплашиха да свалят подкрепата си от правителството. Срещу промените се обявиха българи в чужбина, които са най-засегнати. Според новите изисквания в закона те ще могат да гласуват само в дипломатическите представителства на България, което ще затрудни правото им да гласуват. 

Други спорни поправки са отделянето на референдумите от изборите и задължителното гласуване. 

Миналия петък премиерът неочаквано се появи в парламента именно заради промените. 

Близо 4000 души са подкрепили към момента петицията срещу ограничаването на възможността за гласуване на българите в чужбина. В събота българи, живеещи в Лондон и Брюксел, излязоха на протест срещу промените в Изборния кодекс. "Промените в ИК от 22 април 2016 г. обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това Народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта, казват сънародниците ни от Белгия", обясниха протестиращи.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12034

3

Димитър Димитров

25.04 2016 в 12:18

Защо ми се струва нередно политиците сами да си пишат правилата по които ги избираме Това не е ли конфликт на интереси Наемаш ги на работа с конкурс, плащаш им, но по техните правила Според мен е редно да има няколко проекта за избирателен кодекс и след поне една година обсъждане , да се приеме един от тях чрез референдум .Вие как мислите?https://www.facebook.com/Pitashtiat/posts/226353721059503

12007

2

praveden

25.04 2016 в 11:48

Не желая турци да решават съдбата на Родината ми,на семейството и децата ми.Който милее за България ще намери начин да даде своя глас,аз също работя извън Родината си вече три години.Или вие сте привърженици на турските партии господа гурбетчии...

16193

1

SC

25.04 2016 в 11:39

Отново Той ще спаси положението. Самоотвержено, достолепно и без предварителна репетиция.
ОСАННА!!!