Българи от Лондон към Борисов: Какво правите, за да се върнем (видео)

OFFNews 04 февруари 2016 в 17:12 37981 44

Какво прави държавата, за да върне българите в чужбина в родината и какви са стимулите, за да се преодолее демографската криза. Тези въпроси поставят българи в Лондон на премиера Бойко Борисов, по време на посещението му там.

В социалните мрежи беше разпространено видео на част от дискусията между премиера и наши сънародници.

"Какво се прави за младите българи - ние сме бъдещето на България, не само на България, но и на Европа и света, тези хора евентуално да се върнат в България и децата им да израснат там. Моето семейство живее повече от 20 години в чужбина. Аз лично съм дошъл тук. Не желая да живея живота си в чужбина, говорейки чужд език, бидейки чужденец, колкото и висококвалифициран да съм и високоплатен, в един момент парите не са толкова важни", обръща се към премиера младеж от аудиторията.

Той поставя въпрос и с обезлюдяването на страната. "Ние сме буквално асимилирани", провикват се хора от присъстващите.  

"Правим всичко възможно", отговаря Борисов. 

"Г-н Борисов, как да оставя децата си да израснат в България, която е разпиляна и разпокъсана", задава отново въпрос човекът от публиката.  Борисов отговаря: "Това не е верно". "Как да не е вярно? Ние сме пример за това. Защо съм аз тук, а не в България?", отговаря на свой ред мъжът.  

"Добре дошъл си да се върнеш", казва му Борисов, на което жена от публиката контрира: "Няма работа". 

Друга жена пита има ли програми за начален старт за работа в България. "Има, разбира се, по програма "Конкурентоспособност", отвръща Борисов, на което получава отговор: "Не, няма". 

Друг човек от публиката пита Борисов дали би подкрепил идеята за единна минимална работна заплата в целия ЕС. Премиерът казва, че "трябва да удържат бюджетите" и икономиката трябва да е стабилна. Човекът от публиката му казва, че това би било стимул за връщане на хората в България, на което Борисов отговаря: "Да, но трябва други трябва да ги изработят тези пари".

След това Борисов си тръгва и предлага "колегите" (правосъдният министър Екатерина Захариева и министърът на вътрешните работи Даниел Митов) да продължат да отговарят на въпросите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!