36 млн. лв. струват съкращенията в МВР за година

Също както в Министерството на отбраната вътрешното ведомство държи на експертите пенсионери

Юлиан Христов 04 юни 2014 в 13:28 6117 1

Близо 36.4 млн. лв. струват на МВР съкращенията, които са направени за една година.

Според информация на ведомството, предоставена на OFFNews, с по-голямата част от отпуснатите от правителството 28 млн. лв. за обезщетения са платени задълженията на напусналите системата към 17 март 2014 г. Парите са преведени по банковите сметки в края на април. 

Само за напусналите през периода март-април 2014 г. начислените, но нерзаплатени обезщетения на служители са близо 5 млн. лв. За следващия един месец – април-май, начислените пари за 3.5 млн. лв., като от ведомството уверяват, че те са включени във ведомостите за заплати за месец май.

Цитираните суми касаят съкращенията, направени в периода април 2013 г. - април 2014 г. 

От министерството опровергаха информацията, че висят с плащания към напуснали служители и че част от обезщетенията се плащат на части. Въпреки това срещу ведомството има заведени девет дела от бивши служители, които твърдят, че не са получили обезщетенията си.

Към момента не са правени разчети за точния брой на служителите, които ще бъдат освободени до края на 2014 година във връзка реформата в МВР, както и не е ясно каква ще бъде нужните за обезщетения допълнителни пари. Амбицията на министерството е само до пролетта на 2014 г. администрацията да бъде свита с 50%.

Очакванията са направените към момента разходи по реформата в бъдеще да намалят издръжката на министерството.

За последните година и половина от министерството са били съкратени 683 пенсионери, които са били назначени повторно на работа. Практиката, която е проблем и в Министерството на отбраната, тъй като тази категория служители допълнително натоварва разходите в администрацията, съществува от 2007 година.  

Съкращението на тази категория хора започна при Цветан Цветанов, но явно те остават сред предпочитани служители, защото към момента все още има 97 пенсионери, които са назначени работа в МВР. В случая става въпрос предимно за преподаватели в Академията на МВР, лекари и инженери. От ведомството обаче отказват да отговорят какво налага запазването на тези постове с мотива, че информацията на е обществена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!