15 млн. повече на месец чака СО от билет по 1,60 лева

OFFNews 31 март 2016 в 06:12 3740 8

15 милиона лева приходи повече на месец очаква Столична община от поскъпването на билета за градски транспорт. 

Това става ясно от внесения в СОС доклад, който предлага цената на билета да стане 1,60 лв., 10-те талона да поскъпнат от 8 на 12 лева, цените на абонаментните карти да се запазят, както и да се въведат три нови. Преференциалните карти за ученици, студенти, докторанти, пенсионери, хора с увреждания остават същите. Новите карти са: "Метро плюс" - месечна, която ще важи за метрото и една наземна линия на градския транспорт с цена от 43 лева, Тридневна за всички линии на градския транспорт с цена от 10 лева, Карта "София" е тридневна, ще струва 20 лева и ще дава преференции за посещение на музеи. Предложението е тя да започне да се продава от 1 октомври. 

Двойно скачат и глобите за пътник без билет - от 20 на 40 лева, актът поскъпва от 100 на 200 лева. 

Решението каква да е цената на билета ще се вземе от Столичния общински съвет. Съветниците от ГЕРБ са за цена от 1,50 лв., Реформаторите се обявиха за билет от 1,20 лв., БСП е против. Вчера групата й разпространи съобщение, в което се казва: 

В бюджета на Столична община за 2016 г. за транспорта са отделени 95 млн. лева, без необходимата икономическа обосновка. Ние настояваме да се обсъди икономическата рамка на обществения транспорт, която определя количеството и качеството на транспортното обслужване. Обезпокоени сме от влошеното обслужване на наземния транспорт и осем годишното забавяне на внедряване на технически средства в превозните средства, което да даде възможност за прилагане на нова по-справедлива тарифна политика. 
Считаме за неприемливо политиката по ключови въпроси, свързани с обслужване на гражданите, да се формира в търговски дружества. Така се деформират взаимоотношенията между избиратели и местна власт. В конкретният случай недопустимо е публично да се коментират по-високи цени на билети на фона на постоянната тенденция за намаляване цените на горивата и влошеното качество на обслужване. Избраният от управляващите подход е пиар-акция и опит за създаване на предварителни нагласи в обществото. Недемократично е да се вземат решения в „тесен кръг“, а на Столичния общински съвет да се отрежда незавидната роля, само да ги узаконява мълчаливо.
Настояваме въпросите за нови цени на превозните документи да се разгледат в комисиите на СОС при предоставяне на целия комплекс икономическа информация. Намираме за необходимо да се проведат и дискусии с професионалната общност и с гражданите, които да отчетат всички положителни и отрицателни последствия от бъдещите решения. 

Целта на промените е повече хора в София да пътуват с карти, в момента 15% у нас се возят с еднократен билет. В момента пътуването със съществуващите карти излиза до 45 стотинки, твърдят от Центъра за градска мобилност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!