Медалът за достойнство и чест, който е по-ценен от победата в Рио

OFFNews 23 август 2016 в 16:51 10369 0

Снимка Reuters/Lucy Nicholson

Олимпийският златен медал е постижение, за което атлетите мечтаят и към което се стремят, но има и друга награда, която се дава в специални случаи и на отбрани спортисти – приз за честна игра.

Лекоатлетките Ники Хамблин от Нова Зеландия и Аби Д'Агостино от САЩ не успяха да спечелят медали в бягането на 5000 метра, но бяха удостоени с награда за честна игра, единствената по рода си на Олимпиадата.

Двете олимпийски състезателки показаха какво означава олимпийски дух, като прекъснаха по средата състезанието си за квалификация за финала, за да си помогнат една на друга след падане.

Новозеландската атлетка се спъна, падна четири обиколки и половина след началото и без да иска спъна и американката. 24-годишната Д'Агостино се изправи бързо, но вместо да продължи по пистата, спря, за да помогне на съперничката си, която не можеше да стане и изглежда плачеше от болка. Д'Агостино ù помогна да се изправи, без да осъзнава, че е наранила глезена си. Хамблин продължи, но когато се обърна видя, че американката куца. Въпреки болката, Д'Агостино отказа да прекрати състезанието си и финишира.

Хамблин завърши на 29-о място, едно пред Д'Агостино, която пресече финалната линия, куцайки. Двете се прегърнаха на финала, преди Д'Агостино да бъде изведена на инвалидна количка.

"Това момиче е олимпийският дух точно тук", каза Хамблин след състезанието. "Никога не бях виждала такова нещо преди. Както и никога не бях виждала това момиче преди. Не само това, което направи, е изумително. Самата тя е изумителна."

"Изведнъж усетих ръка на рамото си, нещо като "Изправи се. Трябва да завършим това". И моето: "Да, да, права си. Това са Олимпийски игри. Трябва да завършим".

"Тя първа ми помогна. Опитах се да ù помогна. Тя беше наистина зле", казва Хамблин, която накрая оставя Д'Агостино зад себе си, убедена, че американката трябва да спре.

"Дори не осъзнах, че тя все още тича. Когато се обърнах на финалната права и тя все още тичаше, бях - ухааа. Никога няма да забравя този момент. Когато след 20 години някой ме попита какво се е случило в Рио, това е моята история." - казва още Хамблин.

И двете момичета получиха място на финала на 5000 метра в петък, но заради травмата Д'Агостино не участва, а новозеландката Ники Хамблин завърши 17-та.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!