Валери Борисов: Електронното гласуване е неизбежно (снимки)

Цветан Петров 24 ноември 2015 в 18:52 4527 3

"Изправени сме пред нещо неизбежно", коментира заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов на днешната кръгла маса по повод електронното гласуване.

На нея присъстваха още депутатът от Реформаторски блок Мартин Димитров, независимият Георги Кадиев, както и членове на инициативния комитет за електронно гласуване. Целта на срещата беше да се реши какви стъпки да бъдат предприети, след като референдума по този въпрос се провали, както и да се обсъдят основните пречки пред новия вид гласуване.

Изказани бяха опасения относно това доколко е обезпечена сигурността на този вид гласуване в технологичен аспект, както и дали заставянето на хората да гласуват за определена партия няма да стане още по-лесно.

В хода на дискусията възникна и въпросът за падането на някои държавни сайтове в дните на изборите и съответно компрометирането на доверието на хората в тях. Председателят на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов, който също присъстваше на срещата, обясни, че определението "хакерска атака" е грешно, тъй като е нямало проникване в базата данни и съответно кражба на такива. Константинов обясни, че сайтът на "Информационно обслужване" е спрял работа заради DDoS-атака, което представлява много на брой опити за зареждане на сайта с цел неговото претоварване.

Професорът изтъкна и два проблема на машинното гласуване. Единият е цената на необходимите машини, а другият е къде ще се съхраняват те между изборите. Константинов е убеден, че ще ги откраднат.

Накрая Мартин Димитров предложи неговата партия да оттегли своя законопроект за електронното гласуване и да бъде съставен нов - с участието на членовете на инициативния комитет и бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!