"Преди създаването на държавите е имало данъци"

Калоян Константинов 13 декември 2016 в 16:45 4720 0

Снимка OFFNews

От ляво надясно: Георги Лазаров, проф. д.и.н. Велчо Стоянов, Николай Попов, Цветан Симеонов.

На 12 декември в сградата на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се проведе честване по случай 25 години от създаването на Съюза на данъкоплатците в България (СДБ).

На нея присъстваха редица гости, сред които основателят и почетен председател на СДБ проф. д.и.н. Велчо Стоянов, основателят на СДБ и зам.-председател, Георги Лазаров, и президентът на Либерланд, най-новата държава на Балканите, Вит Йедличка

Николай Попов, председателят на СДБ, се похвали, че българският съюз е сред най-старите в света и е създаден три години след основаването на Световната асоциация на данъкоплатците, на чиято конференция тази година в Берлин взеха участие и представители от България.

Председателят на БТПП, Цветан Симеонов, поздрави членовете на съюза по повод празника им и подчерта, че повече от данъкоплатците на Земята са единствено хората, които дишат:

"Българската търговско-промишлена палата подкрепя този съюз с ясното съзнание, че много професии и институции претендират да са били първи на Земята, но ако се върнем в историята на образуванието държава още в първите ѝ форми, ще разберем, че то не е могло да съществува без данъкоплатците, защото преди да се създаде държава, трябва да има някой, който да пожертва от собственото си имущество, да си плати данъците и със средствата по този начин да се осигури ред в обществото, в който то да функционира по съответния начин спрямо конкретния исторически период.

Вярвам, че ако трябва да се създаде единна организация на всички действителни данъкоплатци, тя ще бъде втората най-голяма в света след тази на дишащите въздух, защото и малките деца дишат въздух, но още не са данъкоплатци. Позицията на България като страна с относително ниски данъци в световен мащаб и страната в ЕС с най-ниски данъци не налага активно и енергично действие на гражданското общество в лицето на Съюза на данъкоплатците. Далеч повече работа имат подобни организации в Швеция, където преразпределителната роля е много висока, във Франция, където данъците също са високи, да не говорим и за Гърция, където всеки ден има стачки, защото всеки ден им се вдигат данъците. В това отношение сме щастливци, но не значи, че СДБ няма бъдеще и не трябва да се подкрепя.

Президентът на Либерланд, Вит Йедличка (вдясно), с Николай Попов, председателя на СДБ. Снимка: Сергей Антонов/OFFNews.

Искам да отбележа ролята на науката в тази организация, в лицето на почетния председател, проф. Велчо Стоянов, който толкова години неотменно работи за доброто на организацията и ни помага. Разбира се, че спрямо данъците може да има различни гледни точки, както и спрямо всяко друго нещо, но в крайна сметка България е страна с добри позиции в света в това отношение.

Искам да отбележа нещо, което ме притеснява, обаче. В ЕС се надигат гласове в полза на това да се унифицират данъците в рамките на съюза. Позицията на БТПП и на всички палати с доброволно членство, е, че не трябва да има унификация по простата причина, че в пазарната икономика е добре да има конкуренция, защото досега не е измислено нищо по-добро от конкуренцията в нея".

Вит Йедличка запозна присъстващите с последните тенденции и промени в данъчното законодателство на Чехия и направи сравнение с данъчни практики в Европа. Той разказа за доброволната данъчна система на Либерланд и покани гостите да се запознаят с идеята зад неговата държава и да станат граждани на свободната република.

Президентът на Либерланд изрази желание за съдействие и подкрепа от страна на Българска търговско-промишлена палата при основаването и развитието на Търговско-промишлена палата на Либерланд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!