МОН: МУ обучаваше и продължава да обучава незаконно студенти в чужбина

Александра Маркарян 05 октомври 2016 в 17:30 9087 3

Красимир Вълчев
Красимир Вълчев

Медицинският университет в София е започнал незаконно обучение на студенти в чужбина и към днешна дата продължава да обучава незаконно. Това заяви главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в сградата на МОН днес.

Свикването му беше провокирано от пресконференция, дадена по-рано днес от бившия ректор на висшето училище проф. Ваньо Митев и италианските му партньори за едно от изнесените звена. На нея Митев заяви че обучението в чужбина на МУ-София е било предварително съгласувано с МОН, че тогавашният министър проф. Анелия Клисарова не само го е разрешила, а даже му е показала как да го реализира. Одобрение имало и от следващия министър, а сега изведнъж се казвало, че то е незаконно.

Че това не е вярно, показва писмо от проф. Клисарова до проф. Митев от 17 юни 2016 година, което OFFNews публикува. Професор Митев обаче твърди, че няколко дена по-късно проф. Клисарова му изпратила друго писмо, с което му дала "зелена светлина".

И това не е вярно, каза главният секретар на МОН Красимир Вълчев и обясни защо.

Става въпрос за следното писмо:

В писмото проф. Анелия Клисарова разяснява на Митев реда за откриване на обслужващи звена. Според Закона за висшето образование такива са учебни бази, работилници, библиотеки - в тях не се извършва обучение. Обучение може да се провежда единствено в основни звена (напр. факултети), каквито не са звената на МУ-София в чужбина, обясни главният секретар на МОН и подчерта, че това е било казано на проф. Митев още през 2013 година.

"Медицинският университет в София няма право да извършва обучение в чужбина. Има експлицитни законови разпоредби, които не са спазени. Ние сме казали, че обучението е незаконосъобразно", каза Вълчев.

Към момента, в който са били открити, изнесените центрове на МУ не са имали право да провеждат обучение, категоричен беше той и припомни, че промените в Закона за висшето образование от март 2016 г. регламентират правилата за провеждане на изнесено обучение, каквото може да се осъществява само след решение на Министерския съвет. Такова за МУ-София няма.

Вълчев коментира и липсата на акредитация у нас на изнесените звена. Преди 2016 г. те са били в нарушение, а сега, с последните промени, вече не се изисква акредитация, обясни той.

МУ има изнесени звена в Швейцария, Кипър, Германия, Италия. Не е ясно какво ще се случи със студентите и дали има шанс те да получат законни дипломи.

Обяснение

Пресконференцията в МУ-София бе водена от бившия ректор и настоящ първи зам.-ректор на Медицинския университет проф. Ваньо Митев, който към днешна дата официално е в отпуск по болест. На трибуната до него в Предклиничния център в сградата на Медицинския университет на ул. „Здраве“ 2 бяха италианските му партньори проф. Антонио Джованони, почетен президент на компанията „Студиум“, и Маурицио Полидори, представител на фамилията Полидори – собственици на „Студиум“. Те обясниха колко пагубно би било за университета, за имиджа на българското висше образование, за студентите и за тях, като инвеститори, вложили стотици хиляди евро, центърът за изнесено обучение на МУ-София в Швейцария да бъде закрит.

Залата беше пълна с поддръжници на проф. Митев, които при всеки провокативен въпрос на журналист дюдюкаха и един през друг подвикваха обиди и хапливи забележки. Дама, която не се представи, снимаше всеки питащ репортер в разрез с конституцията - без който и да е от журналистите да е давал разрешение за това. При това необичайно за преподаватели държание не беше възможно да се проведе пресконференция, журналистите да задават въпроси и да успеят да чуят отговорите. Затова репортерът на OFFNews изчака страстите да утихнат и след края на 2-часовото събитие зададе въпросите си на проф. Митев.

Проф. Митев, твърдите, че бившият министър на образованието проф. Анелия Клисарова Ви е дала „зелена светлина“, за да провеждате изнесено обучение в Швейцария. В същото време, в писмо от 17 юни 2013 г., изпратено до Вас и подписано от нея тя казва точно обратното – че такова обучение би било нецелесъобразно и незаконосъобразно. Бихте ли обяснили разминаването?

Това писмо е предишно. След това имаме ново писмо. Ето го, от 20-и. И там тя ни дава податката. Значи правим център.

Как така? Тя пише, че това нарушава закона.

Не нарушава закона, разберете.

Аз цитирам писмо на министър.

Това беше всъщност тънката страна на нещата. Това териториално изнесено поделение на факултета се нарича център. Открива го Академичният съвет, но го управлява факултетът, а факултетът е тук, той не е там, разбирате ли? Териториално изнесено поделение. Това беше тънкостта.

Знаете ли какво? Знаете ли кого сме ползвали за юрист тогава? Юристката на НАОА (бел. ред. Национална агенция за оценяване и акредитация).

Писмото е много категорично.

Това писмо е преди това – вижте датите.

Законът е закон. В периода между 17-и и 20 юни 2013 г. той не е бил променен – нито Законът за здравето, нито Законът за висшето образование.

Добре де, но там (бел. ред. в писмото от 20 юни 2013 г.) тя направо ни обяснява начина, по който това трябва да стане.

Ако искате, ще публикуваме и това писмо – то не казва това, което Вие твърдите.

Добре, добре, аз искам да попитам защо одитът, който беше до 2014 г. не ни хвана в нарушение за това изнесено обучение. И, в крайна сметка, знаете ли какво правим ние? Ето той (сочи мъж, когото не представя – бел. ред.) е преподавател, професор. Преподава примерно на италианци тук, отива там и преподава на италианци. Каква е разликата? Едната сграда е в София, другата е в Киасо. Това е разликата. Кой е над него? Факултетът, но ние не сме изнесли целия факултет. Изнесли сме териториално звено. Имаше питане и в Парламента на един депутат от БСП. Питаше министър Клисарова и тя даде обяснение в Парламента.

Как си обяснявате този одит и констатациите в него, щом досега не са откривани нарушения?

Ами аз просто... Добре де, всичко се хвърля върху мен. Някой иска да ми съсипе имиджа.

Защо изнесеното обучение не е акредитирано? Колега зададе този въпрос, но залата не позволи да чуем отговора, затова го повтарям сега.

В какъв смисъл?

Акредитацията ви позволява ли да извършвате обучението?

Не може да бъде акредитирано. Това е център.

Как обучавате бъдещи лекари без акредитация?

Акредитиран е факултетът. Той си е акредитиран. Центърът е част от факултета.

Колко са хабилитираните ви преподаватели в Швейцария и Кипър?

Не, ние нямаме там. Ние ги пращаме. Отиват, четат примерно 20 дена и се връщат. Те са на този принцип. Не са там постоянно, разбирате ли? Имаме примерно курс по химия и пращаме преподаватели да преподават химия. След това се връщат и отива следващият, примерно преподава биохимия. Циклична система. Това е предклинично обучение

(Публикуваме интервюто със съкращения. Редакцията пази пълния запис.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

3

Руслан

05.10 2016 в 23:11

Значи, прави се нещо незаконно и министерството праща писма.
Евала, това е държава.

11751

1

Big Smile

05.10 2016 в 18:07

Що за дивотия - изнесоно звено в Швейцария?
А защо не в Перник?
Viva Einstejn!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!