Божидар Димитров: 6 мита за Втората световна война

Божидар Димитров 01 септември 2014 в 17:15 127973 42

Божидар Димитров.

Днес се навършват 75 години от началото на Втората световна война, отнесла живота на 75 милиона души от които 50 милиона европейци. Това е най-тежкият конфликт в цялостната история на човечеството.

Историята на този военен конфликт е все още твърде далече от реалностите, които са се случили. Митовете около войната са създадени от политическата конюнктура по време на войната и засягат, както военните действия, така и причините за успехите и неуспехите на отделните държави. След войната поради Студената война започва „измерването” на приноса на отделните държави, като всяка си приписваше главната заслуга за разгрома на Оста.споровете избухваха дори в отделните държави по вътрешно-политически съображения. Когато Брежнев пое ръководството на КПСС и СССР едно локално сражение на руска дивизия морска пехота на т.н. Малка земя (но на която Брежнев е бил политкомисар) бе превърнато за нула време от съветската историография в главното сражение на „войната”. По този повод в СССР се роди виц: Въпрос при постъпване на работа: „По време на войната сражавал ли си се на Малката земя или си безделничил в окопите край Сталинград и Курск”. И така главните десет мита.

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940.

Истината е, че воюват по море и въздух и по периферията в Гърция, Норвегия. По суша в Европа не воюват, защото нито Великобритания, нито Франция са готови за война, която за разлика от Първата световна война избухва внезапно. Франция не е мобилизирала, Великобритания не е прехвърлила и един войник на континента. Германия също хвърля всичко срещу Полша и след разгрома й трябва да предислоцира войските си на запад, няма и достатъчно танкове и самолети за блицкриг. Само Франция има повече танкове от Хитлер. На Райха е необходима още година да изравни силите. Дори при началото на блицкрига Хитлер няма преимущество в танковете, но използува наличните далеч по ефективно от съюзниците.

2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).

Официално да, неофициално станаха арсенал за Великобритания и Франция от първия ден на войната. Към воюващите ежемесечно текат по море милиони тонове оръжие, петрол, храни, униформи. Във въздуха се бият стотици американски летци водещи се за „доброволци”. Без тази помощ Великобриятания би издъхнала за два месеца.

3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.

Обратното е вярно – провалиха я по фронтовете - и в Африка и в Русия. Те бяха слабо снабдени с танкове, самолети и артилерия и руските и английските победи (Сталинград и Ел Аламейни) до голяма степен се дължаха на пробивите през техните позиции на масирани танкови атаки, водещи до обкръжаване на крупни немски части. В тази връзка и един нашенски мит - Хитлер искал наши войски от цар Борис ІІІ за Източния фронт, но той героично не му е давал затова бил отровен. Никога Хитлер поради горепосочените причини не е искал наши войски за Източния фронт. Искал е войски, които да окупират все по-големи части от Сърбия и Гърция, за да насочи тамошните немски войски на Изток, че и на юг (в Африка) и на Запад.

4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.

Лъжа – казват днешните изследвания на руските военни историци. Сталин все пак е повярвал на разузнаването и със заповед още на 17 юни (пет дни преди войната) е извадил всички части от постоянните бази на резервни полигони в горите. Самолетите на празни до тогава аеродроми. Немският артилерийски и въздушен удар попада в опразнени казарми и аеродроми, пълни със самолети от картон. И въпреки всичко в следващите два месеца съветските армии са разгромени, а руската авиация унищожена. Същото става и с танковете. Нито самолетите, нито танковете на руснаците са с по-лоши данни от немските, каквото оправдание се чуваше досега. Руските БТ – 7 са със същите данни като немските Т-3 и Т-4. „Просто бяха по-добри и в командуването и в индивидуален план, като летци и танкисти” – казват днес оцелели офицери – „имаха вече две годишен опит, а ние само опита от две малки гранични сражения с японците в Монголия”. Един руски пилот с щастлива усмивка съобщава, че първия си немски самолет свалил едва със шестия си самолет, немците го свалили пет пъти преди това. Имал късмет да скача с парашут.

5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.

Ленд – лиза е 15% от военното производство на СССР. При това като изключим камионите „Студебейкър” и джиповете „Вилис” нито танковете „Шърман”, нито самолетите „Аерокобра” могат да се мерят по качества с руските „Т-34”, „КВ” и „ИП-2”.

Истинската помощ на САЩ е по-рано през 30-те години, когато Сталин започва да изгражда мощна военна индустрия на изток от Урал. САЩ са в криза (1929 – 1934 г.) и затова охотно зарязват всякакви идеологии и започват да продават цели военни заводи срещу злато на Русия. Американски инженери монтиращи оборудването с тревога съобщават, че русите плащат един завод и разполагайки с чертежите строят поне още пет в различни градове на Урал и Сибир. Рузвелт, който дава работа и хляб на стотици хиляди американци по този начин в един труден за САЩ момент естествено пропуска без внимание предупрежденията.

Тази мощна военна индустрия заработва с пълна мощ през 1942 г. Тя произвежда 2000 танка и 2500 самолета на месец. Хитлер не може да произведе повече от 1200 месечно.

6. Загубите на СССР

СССР твърди, че най-големия му принос си личи дори по загубите – 27 милиона души, докато дори победените германци загубили само 9,6 милиона души. Чудя се, че не са се сетили, че така могат да бъдат обвинени, че са воювали примитивно с т.н. човешки вълни. Истината – руските изследвания в последно време сочат, че Русия е загубила 9,8 милиона души, т.е. колкото и германците. На Хитлер Сталин приписа и починалите през този период от естествена смърт и собствените си репресии. И даже с тях цифрата не достига 27 милиона.
Истината е, че от зимата на 1941 Червената армия бе поета от опитни, израснали от нищото природно талантливи генерали като Жуков, Рокосовски, Василевски, Петров, Чуйков, Ватунин. Комисарите бяха елиминирани от командуването. Тези хора бяха завършили за разлика от Будьони и Ворошилов военната академия „Фрунзе” придобиха боен опит на собствения си гръб и разказаха играта на немците по всички правила на военната наука – без челни атаки (при които се губят много хора), с удари по слабите флангове, обкръжения, масирано използуване на танкове и т.н. и т.н. Паулус е казал на Чуйков, когато се е предал: „Май ви научихме да воювате”. На което Чуйков е отговорил: „А ние ще ви отучим”.

В тази връзка и накрая бързайки да превземе Берлин преди американците Жуков атакувал челно река Одер, направил мост от 300, 000 трупа на руски войници и така влязъл в Берлин. Първо СССР и САЩ вече са се разбрали, че Берлин ще бъде превземан от Червената армия. Втора на Жуков не му трябва мост на Одер, защото си има предмостия на Западния бряг. Там съсредоточава 5-6, 000 оръдия и по толкова самолети и танкове. Те буквално премазват немската отбрана при Зееловските височини и се устремяват към Берлин, където ги чакат само 250, 000 фолксопълченци- баби, дядовци и деца въоръжени с по един фауст патрон. И малко есесовци от охраняващите държавните учреждения.

Къде са немските армии?

Освен сражаващите на фронта край Берлин Хитлер е повикал и 8 и 12 армии от Дания и Норвегия – пълнокръвни и добре отпочинали.те са разгромени от армиите на Конев и Рокосовски атакуващи от юг и север, които обкръжават Берлин от запад. Конев дори иска да влезе в Берлин от запад, заявявайки, че танковите му армии вече са в покрайнините на града и не вижда пред себе си сериозен противник. Сталин, за да не засегне обидчивия Жуков го е спрял и оставил героят от Курск да се разправи с фолксщурма, което той и направил без особени усилия и жертви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!