Как Местан разбра, че службите работят на повикване

Нямам търпение новият шеф на НСО да отмени охраната, коментира през 2014 г. бившият лидер на ДПС

Юлиан Христов 07 януари 2016 в 15:03 14193 8

Да си поръчаш охрана, или как Местан разбра, че службите работят на повикване

Снимка БГНЕС

На първата си пространна пресконференция разжалваният от поста председател на ДПС Лютви Местан направи "разкрития", които беше анонсирал предварително. Две от тях са особено интересни: това, че съществуват медии бухалки и че службите работят на повикване. 

И първото, и второто са обществена тайна, но достатъчно страховита, за да бъде произнесена от "конвентируем" политик. Често сме свидетели на това как излезли от обръщение политици правят "смела" крачка със "сензационни" разкрития.

В деня, след като стана ясно, че Местан е загубил доверието на началника и че ще се прости с поста си в ДПС, в определени медии беше лансирана информацията, че охраната му от НСО е свалена. Днес това беше потвърдено и от Местан. Според него на 22 декември, близо седмица след речта на Ахмед Доган в боянските сараи, по телефона му било съобщено, че охраната му от НСО ще бъде свалена.

„Аз питам как е възможно изтичането на ултимативната възможност да съвпада по време с решението да ми бъде свалена охраната, при положение, че 2 години съм един от най-пазените хора”, коментира Местан. „На вас оставам отговора на въпроса дали съвпадението е случайно и какво означава това. Не ми остана друга възможност, освен да звъня на най-високо ниво. Попитах президента Плевнелиев, той не знаеше”, уточни Местан. По думите му, държавният глава се е ангажирал да даде отговор и на следващия ден го уведомил, че охраната е свалена и че процедурите са спазени". Малко по-късно обаче тя била възстановена частично. 

Какво означава всичко това?

Решението за назначаване или сваляне на охрана на едно лице се взима от комисия в НСО, която се състои от шефа на службата, главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. На базата на събрана информация от службите, те преценяват има ли едно лице или не необходимост от държавна охрана. 

От справка на НСО, изготвена по запитване на OFFNews, става ясно, че последното заседание на комисията е било на 15 декември. Тоест, два дни преди речта на Доган и седмица преди Местан да разговаря с президента. Оттук следват две хипотези: или комисията е взела решението за сваляне на охраната на Местан, планирано с бъдещото му отстраняване, или просто свалянето на охраната с последващото ѝ частично възстановяване е станало с обаждане по телефона и без санкцията на въпросната комисия.

Която и от двете хипотези да е вярна, става въпрос за служба на повикване. Между другото, още преди да се появи Законът за НСО, службата работеше по правилник, приет през 1992 година (на сайта на службата той все още може да бъде видян, за разлика от новия закон, който е в сила вече втори месец!). В него е записано, че комисията се формира с указ на президента. С малката подробност, че подобен указ е издаден едва през 2013 година. Това означава, че повече от 20 години взимането на решение за предоставяне на охрана от НСО е твърде вероятно да е ставало по поръчка и по телефона, тъй като формално такава комисия не е съществувала или ако е заседавала, не е имала правното основание за това.

С други думи, подобен прийом за работа не е чужд на НСО и е блестящ пример за това как тази практика е узаконена с нормативен акт, защото на практика тази комисия не работи. Въпросът тук по-скоро е защо Местан чак сега "прозря" тази подробност.

Всъщност интересно е да се припомни какво мислеше той за охраната си преди близо година и половина. На 14 септември 2014 година пред bTV той заявява, че началникът на НСО, тогава Тодор Коджейков, го извикал (!?) и му казал, че службата ще го охранява. Защо - не му обяснил, а и Местан не попитал: 

Не зная кои са реалните основания за тази охрана, защото това е класифицирана информация.

И още: 

Охраната не е атрибут на властта. Тя ограничава свободата. На никого не пожелавам да има такава охрана. Децата ми да се чудят защо татко е така охраняван. Нямам търпение новият шеф на НСО да ме извика и да отмени охраната.

Най-важното
Всички новини