Хванаха нашата атлетка Силвия Дънекова с допинг

Министър Кралев: Много неприятно!

OFFNews 12 август 2016 в 00:51 7600 4

Силвия Дънекова е дала положителна проба за забранения стимулант еритропоетин, съобщи БТА, позовавайки се на специализирания сайт BGathletic.

Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли. Атлетката не беше открита за коментар, а процедурата изисква пълна конфиденциалност от останалите органи, имащи отношение по случая, до неговото крайно приключване.

От източниците си екипът на BGathletic.com научи още, че стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен. Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.

„Много неприятно! Очакваме отварянето на "Б" пробата, която да потвърди или отхвърли първата. Силвия е дала отрицателна проба, когато е пристигнала в Рио, след това явно нещо се е случило. Не съм говорил с нея, преди да излезе втората проба, нищо не мога да кажа. Неприятен случай", заяви министърът на спорта Красен Кралев пред ТВ Канал 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12040

4

Cufti

12.08 2016 в 12:46

Нали трябва да спечелят определени хора... как да стане иначе?

21668

3

Руслан

12.08 2016 в 10:59

Силвия е дала отрицателна проба, когато е пристигнала в Рио, след това явно нещо се е случило.
заяви министърът на спорта Красен Кралев пред ТВ Канал 3.

Не ни дръж в напрежение бе Кралев, кажи ни какво се случило.
Спънала, паднала.. каквото и да е.

12202

2

SK

12.08 2016 в 03:01

Е, разписахме се и на тази олимпиада.
 
X

Да помогнем на украинските деца!