Световният рекордьор в маратона е загинал в катастрофа

OFFNews 12 февруари 2024 в 14:32 921 0

Маратон

Снимка Getty Images

Келвин Киптум си отиде на 24 години

Световният рекордьор в маратона Келвин Киптум е загинал в автомобилна катастрофа в неделя в родната си страна Кения, съобщи Световната атлетика.

Заедно с него е починал и треньорът му Жерве Хакизимана.

24-годишният Киптум бе едно от най-обещаващите имена в леката атлетика и мнозина предричаха, че той ще стане първият човек, бягал под два часа на маратон. Очаквания това да се случи имаше още тази пролет за маратона в Ротердам.

През декември 2022 Киптум спечели маратона във Валенсия с време от 2 часа, 1 минута и 53 секунди в дебютното си бягане на 42 километра. През октомври миналата година той постави настоящия световен рекорд от 2:00:35 часа, печелейки маратона на Чикаго.

Според полицейския доклад, Киптум шофирал колата си заедно с треньора и една жена близо до селото, в което е роден, когато се случил инцидентът.

Атлетът загубил контрол върху автомобила, отклонил се от пътя в канавка, изминавайки около 60 метра по нея, преди да се блъсне в голямо дърво.

Келвин Киптум и Жерве Хакизимана са загинали на място, но жената, 24-годишната Шарън Чепкуруй Косгей Кеийо е оцеляла, но има сериозни травми и е откарана в местна болница.

"Шокирани сме и сме много натъжени от ужасяващите новини за смъртта на Келвин Киптум и неговия треньор Жерве Хакизимана. Той е невероятен атлет, който оставя невероятно наследство. Той ще ни липсва много", заяви президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!