Златната маска на Тутанкамон отново на показ след реставрация

ОFFNews 17 декември 2015 в 19:39 17750 0

Златната маска на Тутанкамон.

Египет отново изложи на показ в музея в Кайро златната маска на Тутанкамон, след като германски експерти премахнаха лепилото, с което музейните работници се опитали да закрепят брадата на безценния артефакт, след като се отчупил, съобщи "Гардиън".

Експертите са прекарали 2 месеца в работа по нея. Тя се счупи през август 2014 г., когато поправката на осветлението във витрината наложи маската да бъде извадена. Тогава брадата ѝ се отчупила, а работещите в музея се опитали да я закрепят с лепило, от което сложили толкова много, че то ясно се виждаше от посетителите.

Специалистите са направили 3D сканиране на артефакта, затоплили са го, за да размекнат лепилото, след което са използвали дървени инструменти, с които да го почистят, без да го нараняват.

Маската е намерена в гробницата на Тутанкамон заедно със стотици други находки през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър в Долината на кралете в Луксор. Още когато той се натъкнал на гробницата, брадата се клатела и той я махнал, след което я подложил на реставрация.

Реставрираната маска. Снимка: AFP.

Тутанкамон умира около 1324 година преди Христа на 19 години, след като управлява 9 години. Неговата 11-килограмова погребална златна маска е инкрустирана с лапис лазули и други полускъпоценни камъни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!