Втори диригент напуска Филхармонията за по-малко от месец

Калоян Константинов 23 юни 2015 в 15:07 8952 9

Снимка www.ljubkabiagioni.de

Любка Биаджони.

Диригентът Любка Биаджони цу Гутенберг обяви, че напуска Софийската филхармония с публикация във Фейсбук профила си, съобщи сайтът "Площад Славейков".

Тя разкрива тежкото положение в музикалната институция, лошото отношение към нея от страна на част от ръководството, конфликтът на интереси, липсата на уважение към музикантите, насаденият страх във Филхармонията и още нередности.

Баронесата дирижира Софийска филхармония от 5 години, като от 3 сезона е щатен диригент на оркестъра. Освен това тя е и меценат на музикантите, като плаща турнета им в Германия няколко поредни години.

Цялото обръщение на Любка Биаджони цу Гутенберг може да прочетете по-долу:

Отивам си от Филхармонията!

Защото отношението към мен от някои хора от ръководството е некултурно и невъзпитано (с изключение на директора Виктор Стоянов).

Отивам си, защото госпожа (Светлина) Терзиева обясни пред творческия съвет, че аз не мога да дирижирам симфонични произведения.

Отивам си, защото в ръцете на един човек са плана на зала „България“, творческия план за другата година, организацията на „Фортисимо фамилия“.

Отивам си, защото закриват моята длъжност на щатен диригент, която от много време съществува.

Отивам си, защото няма уважение към музикантите, те живеят в страх да не изгубят работата си, ако не си купуват билети или не свирят по 17 концерта на месец.

Отивам си, защото тайната анкета, направена от Софийска филхармония, не се респектира и се слага диригент като Максим Ешкенази, който по резултат на анкетата, не е желан от оркестъра.

Отивам си, защото смятам за неморален конфликтът на интереси при госпожа Светлина Терзиева, която от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази, платена е от него и след това го кани като гост-диригент в Софийска филхармония.

Отивам си, защото освен за Ешкенази няма реклама за концертите на Филхармонията, между които и за моите.

Отивам си, защото хората във Филхармонията недоволстват от това, което става, но си мълчат от страх. Така не се прави изкуство.

Отивам си, защото изгубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софийска филхармония. Госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят, че оркестърът и синдикатите не желаят да работят с мен, а това е лъжа и го доказа тайната анкета, на която пък Ешкенази е получил само 3 гласа.

Отивам си огорчена и тъжна, защото този прекрасен концерт миналия четвъртък в зала „България“ със Софийска филхармония беше химн на любовта и надеждата – от моя страна и от страна на музикантите към публиката. Публиката се вдигна на крака, ние се разплакахме. Това ще остане в моето сърце: завинаги! Музиката не се ражда само в нотите а между хората!

OFFNews се свърза с и.д. директор на Филхармонията Виктор Стоянов, за да коментира думите на диригентката:

"Аз като директор се опитах да изслушам всички страни, винаги с г-жа Биаджони сме имали комуникация на добро ниво, беше ѝ предложено следващата година да продължим взаимоотношенията под определена форма, да планираме концерти и т.н. Тези процеси вървят и аз лично не виждам конфликт с мен като директор. Вече комуникацията с някои други членове на ръководството е междуличностен проблем, в който аз от името на институцията не мога да се намеся на този етап", заяви той.

Директорът отговори и на обвиненията на баронесата срещу Светлина Терзиева, че е в конфликт на интереси, като заяви, че Терзиева е избрана за екипа му, тъй като има магистратура и в момента кара докторантура по Културен мениджмънт и е човек, който менажира добре оркестри в областта на културата

"Тя е напуснала предишното си работно място и в момента работи в Софийска филхармония. Това, че човек разбира от материята и има мениджърски качества, не значи, че той има комуникативни такива. Може би оттам възникват тези проблеми и аз като директор се опитвам да помиря двете страни. В случая не се е получило, но моето желание е с г-жа Биаджони да продължим диалога и да работим в следващия сезон", посочи Стоянов.

"Договорът на г-жа Биаджони не е прекратен, той тече до 30 юни и съм отворен да се водят преговори за подновяването му, за работа през следващия сезон, тя работи много добре с оркестъра. Тук проблемът е междуличностен и аз искам да обърна внимание на нещо друго, за да излезем малко от тези неща, които се случват през последните седмици – от диригенти, които са емоционални. Искам да се обърнем към това, че Софийска филхармония е един от малкото институти, които под мое ръководство тръгнаха напред и финансово, и като дейност, и като престиж. Светлин Русев е наш съветник, Мартин Панталеев стана главен диригент, планираме много силен сезон. За разлика от другите културни институти ние нямаме финансов проблем, знаете какво става при някои от тях, без да споменавам имена. При нас добрият мениджмънт е налице и след 2 седмици ще излезем с публичен отчет, в който ще изведем на преден план добрите ни финансови резултати. Аз като изпълняващ длъжността директор искам да оставя на следващото ръководство, което ще бъде избрано може би след месец, когато ще има конкурс, Филхармонията в абсолютно изрядно финансово състояние", посочи той.

Директорът коментира и турнетата на Филхармонията в Германия, спонсорирани от диригентката, като подчерта, че е хубаво нещата да бъдат разграничени, тъй като някои турнета, организирани от нея, са частни, а другите са под името на Софийската филхармония.

"Някои от турнетата, които г-жа Биаджони прави, са частни. Да, тя работи с хора, които са членове на Филхармонията, но те го правят това в свободното си време, когато са в отпуска. Такъв е случаят и на турнето през това лято. Тя преди е правила много успешни турнета с името на Софийска филхармония и с целия състав, които се провеждат по друга процедура – има съгласувания с МК и т.н. Така че този случай не е такъв, през лятото Любка Биаджони ще има концерти с оркестър под нейно ръководство, но с членове на Филхармонията в свободното си време. Турнетата ѝ през годините са били много успешни и се надявам да продължим работата си с нея", обясни Стоянов.

Любка Биаджони е вторият диригент, който си отива от Филхармонията за по-малко от месец. На 3 юни се разбра, че директорът на музикалната институция Виктор Стоянов освобождава от длъжност диригента Илия Михайлов. Версиите на двамата за случилото се обаче бяха напълно противоположни.

Според Стоянов договорът на диригента, назначен преди време без конкурс, е изтекъл. И когато Михайлов е разбрал, че няма да бъде преназначен автоматично, вместо да се яви на конкурс, е предпочел да търси други обяснения.

Илия Михайлов обаче смята, че уволнението му е станало, защото е бил неудобен:

"Разкрих корупционни схеми, които действат и стигат на високо ниво, вследствие на което заплатите не се повишават, бавят се хонорари. С една дума - хората мизерстват, едни хора си въртят една схема. Нещата са на две нива - политическите назначения на Реформаторския блок и "Америка за България" и второто нещо е корупционната схема за източване на държавната субсидия", каза Михайлов пред "Дарик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!