Вход свободен в НИМ на 6 септември

ОFFNews 25 август 2015 в 15:19 3479 0

Националният исторически музей.

Националният исторически музей обяви вход свободен на 6 септември, когато ще честваме 130 години от Съединението на България.

Гостите на НИМ ще могат да видят и голяма част от прочутите ни тракийски съкровища - Панагюрското и Боровското, които само допреди месец гостуваха в Лувъра в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”.

Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити и съдове и с пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, живял в средата на IV в.пр.Хр., които също гостуваха с голям успех в Лувъра, отново са експонирани в залите на НИМ.

Работното време на НИМ в деня със свободен вход е: 9:30 – 18:00 часа.

"Съединението е празник, с който всички трябва да се гордеем, но не бива нито за миг да забравяме и уроците от този незабравим исторически акт на всеобщ духовен подем и единение на българския народ. Един от най-важните, непреходни уроци на Съединението е, че и политиците ни в това съдбовно време бяха на висота, и въпреки че имаха различни убеждения и партийни пристрастия, те пренебрегнаха, загърбиха личните си вражди и противоречия в името на осъществяването на голямата национална цел – обединението на България", пишат от музея.

НИМ е един от най-големите музеи на Балканите с над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив с материали от праисторическо време до наши дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови