Пълна програма по дни и часове на София Филм Фест 2016

ОFFNews 25 февруари 2016 в 14:06 14064 0

Кенчето с билет за София Филм Фест, което може да намерите навсякъде около вас.

20-тото издание на един от най-големите европейски кино фестивали и най-престижното българско филмово събитие - София Филм Фест, предстои да започне на 10 март, като ще продължи, заедно с традиционните издания във Варна, Бургас и Пловдив, до края на месеца.

И тази година в София ще дойдат стотици чуждестранни гости, сред които легендарните режисьори Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар, както и ще имаме възможност да видим 177 игрални и документални филма и 32 късометражни. Пълната програма по дни и часове на всички филми можете да видите най-долу в дописката.

Билетите за фестивала отново може да бъдат закупени както от кината, в които ще се дават филмите, така и от търговската мрежа като например веригата магазини "Лидл" и др. търговски обекти. Само в "Лидл" обаче ще може да намерите пакетите с 4 билета в едно.

Те са във формата на кен, изобразен на снимката по-горе, и важат за абсолютно всяка прожекция. Единственото, което трябва да направите, е да си харесате филм, да отворите кена, да прочетете кода, изписан на билета, и да се регистрирате в интернет или по телефон за избраната от вас прожекция - интернет адреса и телефона може да намерите върху самата опаковка.

Цените на билетите са 8 лв. редовен и 6 лв. намален. Също така в търговската мрежа ви очакват 5 златни билета, които ще дадат шанс на вас и ваш приятел да спечелите безплатен пропуск на всички филми на тазгодишния фестивал.

Официалното откриване на 20-ия СФФ е на 10 март с премиерата на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”.

За Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, се състезават 13 филма:

* „Жажда” – България, 2015, режисьор Светла Цоцоркова;
* „Сняг” – България-Украйна, 2015, режисьор Венцислав Василев;
* „Жалейка” (Zhaleika) – Германия, 2016, режисьор Елица Петкова;
* „Райската стая” (The Paradise Suite) – Холандия-Швеция-България, 2015, режисьор Жууст ван Хинкел; 
* „Аз, Олга Хепнарова” (I, Olga Hepnarova) – Чехия-Полша-Словакия, 2016, режисьори Томаш Вейнреб, Петер Казда;
* „Бозайник” (Mammal) – Ирландия, 2016, режисьор Ребека Дали;
* „Дъщерите на дансинга” (The Lure) – Полша, 2015, режисьор Агнешка Смочинска; 
* „Рауф” (Rauf) – Турция, 2016, режисьори Сунер Канер и Барис Кая; 
* „Ако и кога” (If and When) – Израел, 2016, режисьор Еран Б.Уай;
* „Отворена врата” (The Open Door) – Испания, 2016, режисьор Марина Сересески;
* „Онези отдолу” (The Ones Bellow) – Великобритания, 2015, режисьор Дейвид Фар;
* „Смак” – Гърция, 2015, режисьор Елиас Деметриу;
* „Лятото на замръзналите фонтани” (The Summer of Frozen Fountains) – Грузия-Русия, 2015, режисьор Вано Бурдули;

За 13-и път ще се проведе конкурсът за наградата "Джеймисън" за български късометражен филм, която ще бъде в размер на 6000 евро.

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива.

На 12 март от 12:00 часа в Дома на киното е предвидено очакваното с нетърпение събитие „София – град на киното: Интервю с автограф”, когато публиката ще може да се срещне лично с прочутия режисьор и да му зададе своите въпроси.

Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде и великият Тери Гилиъм. Той е един от безкомпромисните колоси в киното - индивидуалист, изключителен визионер, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди. На 18 март в кино Люмиер ще бъде представен шедьовърът му „Бразилия” на специалната Британска гала на фестивала.

Тери Гилиъм ще бъде удостоен с Наградата на София на Столичната община на 19 март по време на Церемонията по връчване на наградите на 20-ия София Филм Фест, след което ще представи лично българската премиера на последния си филм „Теорема нула”.

На още един гигант на световното и унгарското кино ще бъде връчена Наградата на София – Бела Тар. На 12 март в 20:00 часа в Дома на киното ще може да присъствате на награждаването на един от най-важните креативни импулси в съвременното кино, чиято визуална чувствителност и усет към експеримента успяват да ни поднесат филмови реалности с метафизичен вкус. Представянето на неговия филм „Веркмайстерови хармонии” ще бъде специалната Гала на ФИПРЕССИ на фестивала по случай 90-годишнината на международната организация на филмовата критика.

20-ият София Филм Фест ще предложи изключителната възможност да бъдат видяни филмите на Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар на специални прожекции, които стартират на 1 март в Дома на киното.

Наградата на София ще бъде връчена и на прочутото трио Георги Стоев -Джеки, Георги Пенков - Джони и Христо Илиев - Чарли. Те ще представят най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане” на световната му премиера в кино „Люмиер” на 11 март.

Традиционната рубрика „Големите награди” представя филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” („Златна мечка” - Берлинале ’15) на Джафар Панахи, „Отдалече” („Златен лъв” – Венеция ’15) на режисьора от Венецуела Лоренсо Вигас, „Синът на Саул” на Ласло Немеш (с Голямата награда на журито и наградата на критиката в Кан, „Златен глобус” и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм); носителят на голямата награда на журито в Сънданс 2016 „Пясъчна буря” на режисьора Елит Зексер; „Стая” (голямата награда от Торонто ’15, с четири номинации за Оскар) на Лени Ейбрахамсън. С номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, с голямата награда на журито във Венеция 2015, с още десетки награди и номинаци от различни филмови форуми, най-новото творение на непредвидимия Чарли Кауфман „Аномалиса” ще се срещне със софийската фестивална публика на една единствена и ексклузивна прожекция.

В „Киното днес – големите майстори” отново са включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Каръл” на Тод Хейнс – със страхотните актьорски превъплъщения на Кейт Бланшет и Руни Мара, филм с 39 награди и над 170 номинации, включително шест номинации за Оскар; „Рюдзо и неговата седморка” – най-новата творба на японския майстор Такеши Китано; „Разрушение” на Жан-Марк Вале, с участието на винаги предизвикателния Джейк Джиленхол; най-новия филм на Хулио Медем „Ma мa” (2015) с изключителната Пенелопе Круз; номинирания за „Златна палма” „Долината на любовта” на Гийом Никлу, с участието на Изабел Юпер и Жерар Депардийо; очакват ни срещи с провокативния „Приказка на приказките” на Матео Гароне, чиято премиера беше в Кан, с представения във Венеция филм на Пабло Траперо „Кланът”, прекрасния филм от селекцията на Торонто, Лондон и Сао Пауло „Мъже и пилци” на Андерс Томас Йенсен и още, и още.

В програмата „Киното утре – големите надежди” ще видим номинирания за чуждоезичен "Оскар" „Прегръдката на змията” (Embrace of the Serpent) на Сиро Гера (най-добър филм Мар дел Плата ’15, с наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите” - Кан ’15), „Детството на един водач” (The Childhood of a Leader) на Брейди Корбет (наградата „Луиджи де Лаурентис” за най-добър дебют, наградата „Хоризонти” за най-добър режисьор – Венеция ’15), копродукцията между Аржентина, Бразилия и Франция „Паулина” на Сантяго Митре, чиято премиера беше в програмата на Кан, китайския „Каили блус” на режисьора Би Ган, представен на фестивала в Локарно, „Дете за сряда” на Лили Хорват, с награди от Карлови Вари, Котбус, Колката и още много други.

Специално за София Филм Фест легендата Вим Вендерс ще направи видеообръщения, с които да представи 3D прожекциите на филмите си „Пина”, „Катедрали на културата” и „Всичко ще бъде наред”, който ще има своята българска премиера на фестивала. С тази уникална 3D селекция София Филм Фест отбелязва 70-годишния юбилей на майстора и новатор на световното кино Вим Вендерс.

Не бива да се пропускат и традиционната "Милениум гала" – лично Златина Русева ще представи „Предсказателят” на режисьора Маркус Фетер, както и галата на ЮАР в Дома на киното - ще представим „Аянда и механикът” на Сара Блечър.

Документалният конкурс на СФФ е с изключително силна селекция – на 13 март от 18:30 часа в зала „Славейков” на Френския институт ще видим „Сирийска любовна история” – един филм на режисьора Шон Макалистър, който представя ситуацията в Сирия през интересния ъгъл на любовната история на двама революционери и успя да развълнува хиляди хора по света.

Не бива да се пропуска и уникалната среща с една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век – Цветан Марангозов, чиито късометражни филми ще бъдат представени със специална програма в партньорство с Гьоте-институт. Също така във фестивалната програма присъстват най-добрите и актуални късометражни творби – представеният в Кан „Аbwesend” на Елица Петкова (неин е филмът „Жалейка” в конкурсната програма), „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев (включен в програмата на Берлинале 2016, който ще бъде представен пред нашата публика от писателя и автор на сценария Георги Господинов), „Чаената чаша” на Елиф Бояджиоглу, „Любов на покрива на света” на Ян Цвиткович, „Съкровище” на Виктория Якубов (чиито монтажист е прочутият майстор Ерве Шнайд, виновник за визията на „Амели Пулен” и „Деликатесен” на Жан Пиер Жьоне).

Балканският конкурс включва водещи заглавия от региона и откриването му е на 13 март в 18:30 часа в кино "Одеон" с „Лазар” на Светозар Ристовски – още една копродукция с участието на България. Като резултат от традиционното ни приятелство и партньорство с „Домейн Бойар” най-добрият балкански филм всяка година получава специална награда, осигурена от тях.

Тази година на фокус ще е киното на Исландия и Хърватия, като ще видим най-доброто от киното на тези 2 държави.

В рубриката „Ново българско кино” ще видим всички пълнометражни игрални филми, създадени в месеците между предишното и настоящото издание на фестивала и документални премиери. 13 са пълнометражните игрални филми, включени в програмата на фестивала, като за първи път прожекции пред публика ще имат „Баща ми, майка ми, сестра ми” на Димитър Коцев - Шошо и „На педя от земята” на Максим Генчев, а „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще има своята национална премиера.

16 са българските документални филми, които ще бъдат показани за първи път в София на 20-ия София Филм Фест, 8 от тях са световни премиери. Сред тях са „24 часа” на Кирил Станков, „Деца на тихата революция” на Виктория Ершова, „Легендата” на Владимир Щерянов, „В огледалото” на Юлия Кънчева, „Истории като на кино” на Атанас Христосков, както и „Звярът е още жив” на Мина Милева и Весела Казакова. С прожекцията на този филм в зала „София” на бившия Партиен дом и с представянето на „Бруклин” в Зала 1 на НДК се закрива международната програма на фестивала. 

За първи път ще има рубрика, насочена към най-малките - София Филм Фест за деца, на която ще видим 3 филма.

Ученици и студенти при специални условия могат да видят близо 40 заглавия и да се срещнат с титани на киното като Тери Гилиъм, Тед Кочев и Бела Тар.

София Филм Фест за пенсионери също традиционно ще бъде част от програмата на фестивала и тази година. Възрастните зрители ще имат възможност да пътешестват из прожекциите от тази специална селекция, които ще бъдат изцяло в кино "Люмиер".

Филмово студио „Ню Бояна”, най-голямото киностудио в Източна Европа, ще връчи Голямата награда на София Мийтингс в размер на 50 000 евро в услуги и чек за 5 000 евро.

София Мийтингс е платформата на София Филм Фест, от която стартираха международната си кариера почти всички български филми в последните 12 години и където много български и европейски проекти намериха финансиране. На 20-ия София Филм Фест се очакват над 250 чуждестранни гости.

Подробна информация за фестивала можете да намерите в рубриката на OFFNews "София Филм Фест", която се появява в дясната част на сайта ни, или в сайта и Фейсбук страницата на фестивала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови