Най-доброто от света на киното ни чака в НДК от 12 ноември (програма)

ОFFNews 02 ноември 2015 в 17:23 6408 1

Програмата на Киномания 2015.

Тазгодишното издание на Киномания изяви претенции да бъде най-силното в историята на филмовия фестивал на НДК, включващо най-доброто и новото от световното и българско кино с десетки продукции.

Фестивалът ще бъде открит на 12 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца на културата от добилата голяма международна популярност творба “Каръци” на Ивайло Христов (което и ще е единствена прожекция на филма за фестивала и в близко бъдеще в София, така че ви препоръчваме да дойдете).

“Дали ще изберете всички, или ще гласувате преференциално за някой от филмите - няма никакво значение, защото, ако купуването и продаването на гласове е престъпление, то купуването на билети за Киномания е изключително преживяване. Приятно гледане и ви очакваме”, заяви директорът на НДК Мирослав Боршош на пресконференция днес по повода.

Малко преди да ви отпратим да гледате фестивала от 12 до 29 ноември в кината в София, нека ви представим и акцентите от програмата, на които ще може да се насладите (пълна програма с цени, дати и часове на филмите, може да видите в дъното на материала).

Първият е един филм, който чака своята премиера за софийската публика цели 3 години след като печели “Златна роза” за 2012 г. “Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев. “На 14 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер” ще бъде първата прожекция в София на един филм, който, обиколи доста страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и има субтитри на 9 езика, вкл. японски и китайски.

“Докато Ая спеше”, който ще има своята премиера на 16 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”, разказва за театрален актьор, който разбира, че е изместен от ТВ звезда за мечтана роля на сцената. Всичко това се случва в театъра вечер, след представление, докато дъщеря му спи в апаратната в очакване той да я прибере у дома при майка ѝ.

Режисьорът Антоний Дончев представи другото българско заглавие на Киномания 2015 - “Жената на моя живот”, чиято премиера ще бъде на 19 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. “Главната женска роля е поверена на Виолета Марковска, която спечели награда в 10-ия Кипърски интернационален филмав фестивал, а главната мъжка роля е на Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния, където ще чуем българската актриса да говори на кюрдски.

Ден преди това, на 18 ноември от 19:00 часа, в Зала 1 е друго интересно събитие - премиерата на филма “Животът е един безкраен танц” заедно с концерт на Трио "Sentimental Swingers" и Биг Бенд Браз Асоциация. 

Българската пълнометражна анимация също е представена на фестивала - екранизираната приказка на Валери Петров “ПУК”, която ще бъде представена на15 ноември от 17:00 часа в кино “Люмиер”. 

“Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента той еучаствал в два фестивала - в Китай и в Торонто. От 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм”, подчерта режисьорът Анри Кулев.

Фестивалът ще представи два български документални филма: “Катя Паскалева. Последната роля” на 26 ноември от 19:00 часа и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина “Усмивките на българските кинокомедии” на 21 ноември от 17:30 часа в кино “Люмиер”.

Съпътстващо събитие на премиерата ще бъде изложба с непоказвани картини на легендарната актриса на 19 ноември от 10:00 часа на Полуетаж-Изток в НДК.

Най-новото от американското кино ще бъде представено с “Почти нормален” на Уди Алън на 19 ноември от 19:00 часа, “Стив Джобс” с участието на Майкъл Фасбендър на 22 ноември от 20:30 часа и “Rock The Kasbah” с участието на Брус Уилис, на 15 ноември от 19:00 часа в Зала 1.

Френските заглавия от програмата на фестивала също не бяха пропуснати, като първото, което ще видим, е “Лоло” на режисьора Жюли Делпи на 13 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер”.

И тази година ще има акцент върху кулинарното кино, като ще бъдат представени два документални филма “Серджо Херман: Безобразно съвършен” на 21 ноември от 20:00 часа и “Foodies” на 19 ноември от 19:30 часа в Зала 10.

Двата филма са реверанс към вманиачените любители на храната и хубавото вино, като те ще бъдат представени от топ готвача, който ще покаже невероятни умения по време на кулинарното събитие, Димо Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови