"Глобалната ферма": За истинската храна и битката с пропитата от химия индустрия

Калоян Константинов 18 март 2016 в 10:00 7760 1

Екипът на филма, сред които са и фермерите и производителите.

Гледали ли ли сте документален филм за Индия, Сингапур, Испания, Колумбия, по време на който да си кажете: "Колко яки страни! Искам да отида там, искам да живея там!"? Сто процента.

Истината, която тези филми показват, обаче е само наполовина - и в тях има бедност, и в тях има грозни гета и градове, и в тях има всичко лошо, което присъства в България. И в България има всичко хубаво, което виждаме по екраните. Като на филм, дето има една приказка.

А "Глобалната ферма" е именно приказка, която задължително трябва да гледате. Продукцията на режисьора Андрю Феърбанк, продуцирана от "Ню Бояна" и "Милениум Филмс", е документална поредица, целяща да запознае публиката с трудностите при производството на екологично чиста храна в различните държави, плюсовете и минусите на този тип изхранване.

В него градската фермерка от Лос Анджелис Кортни Гера обикаля из различни малки частни ферми и предприятия, за да даде гласност на хората, на земеделците, на животновъдите, които не могат да си позволят тъпи реклами по телевизията за промоция през уикенда на два чифта боксерки и 2 кила домати на цената на половин килограм картофи и един чорап.

Филмът разглежда България отстрани, през погледа на една американка, показвайки ни най-красивото и достойното от родината ни, което ако бъде видяно от всеки от нас, ще остави Гърция, Испания и Малайзия без нито един български турист.

"Глобалната ферма" показва красота и емоция, които не могат да бъдат описани с думи. Разходката из страната ни води сред засмени гъбари в росни дъбрави, опушени пчелари с кехлибарени буркани, розови алхимици с уханни градини и отрудени животновъди с рогати другари.

Всички до един се опитват да оцеляват, като произвеждат своя собствен продукт напук на слабата подкрепа от държавата и смачкващата конкуренция на пропитата с химия и консерванти индустрия. Но някои от тях не успяват.

Част от продукцията на производителите, донесена и продавана лично от тях след прожекцията.
Розова козметика, направо от производителя.

Производителите продават своите продукти и разговарят с хората за тях.

След края на прожекцията пред публиката излязоха всички герои, които видяхме на големия екран, с широки усмивки и застанаха гордо с лицето си зад своите усилия, мечти и продукти - мед, чай, зеленчуци, сладко, розова козметика, и публиката дълго им ръкопляска за смелостта и труда им.

Те накараха голяма част от гостите, сред които и мен, да си зададем въпроса: Мислите ли, че собствениците на големите хранителни вериги консумират това, което продават? Знаете ли какво съдържа кашкавалът, който купувате, как е произведен, в какви условия е живяла кравата, дала млякото си за него и с какво е била... подсилвана. Не, не, не и не.

Едно от основните послания на филма е, че храната е ключова за нашето здраве и щастлив начин на живот, а ние оставяме този ключ в ръцете на напълно непознати компании със съмнителни намерения.

"Има едни т.нар. „западни болести“ като рак, диабет, сърдечни болести и т.н., чиято връзка с лошата храна е доказана. Дори да си спестим малко пари от храна сега, като си купим по-евтина и неекологична, здравната система ще вземе тези пари от нас в пъти повече, когато вторичните последствия от консумацията ѝ си проличат. Диабетът е директно свързан с нивото на захар в храната ни, а ние сме пристрастени към захарта, която е навсякъде в храните ни. Когато ядеш хубава храна, пълна с хранителни вещества, ти се засищаш, но когато ядеш лоша храна с малко хранителни вещества, те все не ти стигат и затова ядеш още и още. Затова е по-евтино да ядеш хубава храна, тялото ти се засища от по-малко", сподели пред OFFNews Ярив Лернер, директорът на "Ню Бояна", откъдето продуцират лентата.

Ярив Лернер.

Екологичен студен чай.


Кортни Гера

Той обясни, че предстои да се заснемат още части на "Глобалната ферма", които най-вероятно ще са на Канарските острови и Гърция. За сегашната серия се водят преговори с различни разпространителски агенции, които да я покажат пред света чрез различни фестивали и видео платформи.

В България също все още не е възможно лентата да се види на друго място, но веднага щом стане, от "Ню Бояна" обещаха да ни съобщят.

Лернер също така разкри, че преди време се е натъкнал на стара оранжерия в киноцентъра, която е стегнал с помощта на Кортни, и вече произвежда собствени домати "Биволско сърце" и др. зеленчуци, има си и кокошки. Производството им все още не може да изхранва целия екип на студиото, но се работи за развитие в тази насока.

Лернер и Гера бяха единодушни, че всеки иска да яде хубава храна и да живее в хубава страна, но това зависи не от някой друг, а от всеки един от нас. Решението да изберем продукт от доверен производител и да го подкрепим е наше. Когато има търсене, ще има и предлагане. А когато няма търсене, производителите малко по малко ще загинат.

Аз и вие притежаваме силата да изберем на кого да дадем живот и съответно той нас нас също - на големите и бездушни индустриализирани компании, или на хората, които тази вечер ще седнат да вечерят у дома си със същата храна, каквато днес са ви продали, докато са ви гледали в очите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови