Божидар Димитров руши ж.п. гари, за да строи двореца в Плиска с камъните им

ОFFNews 12 януари 2016 в 13:53 11900 12

Снимка НИМ.

Една от дарените сгради.

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще дари на Божидар Димитров няколко ж.п. гари, складове и водонапорни кули, за да може те да бъдат разрушени и използвани за възстановяване на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от НИМ.

"След като исторически проучвания установиха, че автентичният каменен материал, от който са изградени крепостните стени, дворците и църквите в първата ни столица Плиска, е бил отнесен по заповед на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. за строеж на гарови съоръжения по първата ж.п. линия у нас, и след като бе установено, че те са излезли отдавна от експлоатация и са полуразрушени, Божидар Димитров се обърна с молба към Ивайло Московски да му бъде предоставен въпросният материал. Той е необходими за възстановяване на Голямата базилика – най-големия християнски храм в Европа до началото на ХV век", гласи писмото.

Още една от дарените гари. Снимка: НИМ.

В него още се посочва, че използването на автентичен материал "при засилващата се реставрация на древни крепости и храмове в Европа" е препоръчително.

Кметът на община Хитрино, Нуредин Нуредин, вече е дарил камъни от Плиска, собственост на общината, а след проведена среща вчера между Димитров и Московски - министърът се е съгласил да дари каменния материал от изоставените ж.п. съоръжения за възстановяване на Голямата базилика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!