Банов се притесни от разрухата на културни паметници в Сирия и Ирак, а в България?

ОFFNews 25 ноември 2015 в 14:37 3947 2

Снимка БГНЕС

Боил Банов.

Заместник-министърът на културата Боил Банов, който е в Брюксел за участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз във формат „Образование, младеж, култура и спорт“, вчера направи изказване, посветено на необходимостта от съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство.

„България приветства предложената тема за дебата и я счита за изключително важна и навременна. Културното наследство е наше общо богатство и опазването му е споделена отговорност на човечеството. Без прилагането на този координиран подход много трудно би могло да се гарантира предаването на наследството на бъдещите поколения във вида, в който сме го наследили. Днес, както и всички цивилизовани държави в света, България е силно обезпокоена от разрушителните посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия, Ирак, в музеите на Тунис. Високо оценяваме общите усилия на ЮНЕСКО и Европейския съюз и държавите членки да се преборят с това негативно явление. Координираните усилия могат да бъдат насочени към конкретни действия, като цифровизация на застрашени обекти на културното наследство, обучение на музейни специалисти от засегнатите държави и др.”, отбеляза зам.-министърът на културата Боил Банов по време на дискусията относно вижданията за съвместни действия срещу унищожаването на културното наследство в зони на конфликт и срещу трафика с произведения от това наследство, в контекста на настоящата геополитическа ситуация.

„В същото време за България, предвид географското й разположение на пътя от изток на запад и като външна граница на Европейския съюз, борбата с нелегалния трафик на културни ценности е от изключително значение. Нелегалният трафик на предмети на културното наследство е източник и за финансиране на тероризма и борбата с него трябва да бъде безкомпромисна. Като добър пример можем да посочим сключеното с Турция споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности, в резултат на което между двете страни са върнати на страната по произход множество предмети. Подобен двустранен договор сме подписали и с Италия, съвместните дейности с която дават също много добри резултати.

„От особено значение за България е прилагането на координиран подход с другите секторни политики за опазването на наследството и за неговото устойчиво използване за социално и икономическо развитие. Необходимостта от въвеждането на система за споделено формулиране, изпълнение и контрол на политики, както и управление на наследството, в която да се включат всички заинтересовани страни: публични власти, бизнес, нестопански и доброволчески организации, граждански сектор и т.н., продължава да бъде актуален въпрос”, заяви той.

Думите на зам.-министъра идват в момент, в който редица международни и местни организации за защита на културното и историческо наследство от месеци наред алармират, че българската държава разрушава активно паметниците на културата, като ги реставрира и консервира некачествено с цел да бъдат усвоени милиони левове евросредства. Засега обаче изглежда, че никой в МК не се е притеснил за контрабандата с археологически находки от България, нито със състоянието на нейното историческо наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!