Не може всяка стара сграда да е паметник на културата

Калоян Константинов 14 януари 2016 в 15:08 14384 4

Божидар Димитров полива премиера със свещена вода от Плиска.

На 12 януари от Националния исторически музей изпратиха писмо до медиите, в което съобщиха, че Министерството на транспорта смята да дари на НИМ няколко ж.п. гари, складове и водонапорни кули, които да бъдат разрушени и с камъните им да бъде възстановена Голямата базилика в Плиска, която в момента се реставрира.

Причината за това е, че камъните, вградени в постройките, са взети от оригиналните крепостни и дворцови стени на старата българска столица по нареждане на Мидхат паша в периода 1866-1870 г. С тях са построени гаровите съоръжения по първата ж.п. линия у нас, която е била и част от маршрута на прочутия "Ориент експрес". 

Новината предизвика предимно отрицателни коментари, сред които и този, че няма смисъл да се рушат гарите, които поради историческото си значение биха могли да се запазят, реставрират и използват като туристическа атракция или да имат друга функция.

OFFNews потърси мнението на директора на НИМ, който да коментира критиките и случващото се с реставрацията на Голямата базилика в Плиска.

Колко на брой са сградите и съоръженията, които ще бъдат дарени на НИМ от МТИТС?

Това ще научим след седмица, последното развитие на нещата е следното: министър Московски е заповядал на директорите на БДЖ и НКЖИ да съставят списък на тези съоръжения, които не им трябват и са тяхна собственост. След седмица ще го видим и тогава ще мога да отговоря в пълнота на въпроса.

На предоставените от НИМ снимки се вижда, че две от гарите може да се ползват или реставрират.

Само едната може да се използва, другата, ако обърнете внимание, ще видите, че няма врати, прозорци.

Постройките не представляват ли някакъв вид паметници на културата или поне исторически обекти, след като са част от първата ж.п. линия в България?

Не, не са обявявани за паметник на културата. Това става с комисия, която отива, предлага на НИНКН и те казват дали нещо ще е паметник на културата от местно, национално и световно значение. Те никога не са били обявявани за такива.

Значи не представляват абсолютно никакъв интерес като културна или историческа ценност?

Защо задавате този въпрос на мене, задайте го на НИНКН. Моето лично мнение е, че не са паметници на културата, не може всяка стара сграда да бъде паметник на културата. Докарали сме го дотам, че Франция, която е 5 пъти по-голяма от нас и като територия, и като население, има 40 000 паметника на културата, а ние също имаме толкова. По времето на комунизма при нас се отпускаха много пари за тая работа и то на бройка паметници. Всеки окръг, за да има повече паметници, наблъска в списъка всичко, което беше по-старо от 50 години. Като резултат сме отписвали всякакви сгради от списъка с културни паметници, сред които и плевници. Паметник на културата трябва да е хубава сграда с архитектура, а това тук е фабрична архитектура, може ли водонапорна кула или ж.п. гара да е паметник на културата?

Една от сградите, които ще бъдат дарени на музея за разрушаване. Снимка: НИМ.

И все пак не могат ли да бъдат използвани по някакъв туристически начин, или линията да се ползва от гражданите?

Тя е пълноценно действаща линия, доколкото знам, и скоро ще бъде модернизирана. Това ми казаха при разговора с министър Московски. И като я модернизират, тези съоръжения ще пречат, затова са толкова щедри и ни ги дават без пари, ще им разчистим терена. Някои от тях са в полуразрушен вид, нямат покриви, братко циганко се е постарал да вземе някой друг камък да си строи поне основата на колибите си и така.

Как върви реставрацията на Плиска?

Добре върви. Има сметка, която може да видите на сайта на НИМ, по която българи от цял свят даряват пари. Дори някои руснаци, които живеят в България, като разбраха, че тази църква и книгите, които са писани в манастира, са изиграли голяма роля за покръстването на Русия, също дариха пари. Вселенският патриарх също дари известна сума, очакваме руският патриарх да дари известна сума, подготвили сме писмо до папата.

Има много трогателни случаи, един лекар от Швейцария и лекарка от Германия например всеки месец пращат пари, вероятно процент от заплатата си. А децата от 4-о ОУ "Кирил Христов" в Стара Загора са се отказали 3 пъти от закуската си и са събрали общо 800 лв., които изпратиха. Трогнах се, отидох и изнесох една лекция, и им казах да спрат с това, за да не заслабнат. Между другото, в Стара Загора и Тракия децата изглеждаха доста добре, макар че 3 пъти през декември не са закусвали.

Реставрацията на Голямата базилика. Снимка: НИМ.
Реставрацията на Голямата базилика. Снимка: НИМ.

Плановете за Голямата базилика бяха да се вдигне до покрив или се бъркам?

Засега изпълняваме проект, който не предвижда покрив, тъй като е одобрен от НИПК и МК на времето. Като го изпълним, ще подложим друг проект за покрив на широко обществено обсъждане и ако мине... Трябва да има покрив по една проста причина - да не се разруши от времето. България е в географска зона, където има температурна разлика между плюс 40 лятото и минус 30 зимата. Ако няма покрив, който да пази зидовете, които вдигаме, това съм го наблюдавал много пъти в дългата си кариера, нахлува вода в хоросана, като вали дъжд, след това го стяга до минус 15 през зимата и хоросанът се разпуква. И само 5 години, след като сме реставрирали един обект, без да му сложим покрив, сме принудени да правим ререставрация, термин, който съществува само в България, седяха и ми се чудеха едни чуждестранни колеги какво искам да им кажа веднъж с това.

А това е реставрация след реставрация, чрез която се харчат много пари, някои може и нарочно да настояват, защото обикновено това са архитекти, които имат реставрационни фирми, и се надяват през 5 години някой обект да ги храни. Аз реставрирах Боянската църква изцяло за 8 месеца, след като една госпожа, която работеше там 40 години, се пенсионира, без да свърши нищо. И ми каза: "Ти си кръгъл идиот", като ми разказа вица за младия и стария адвокат: Младият адвокат, току-що завършил, тича при татко си и вика, "Тате, тате, ти това дело, дето го влачи 40 години, аз го реших от раз". А баща му го гледа и вика: "Кретен, аз с това дело те отгледах, изучих, адвокат те направих, а ти да вземеш да го решиш". Същата работа. Аз досега съм реставрирал няколко църкви до керемида: "Св. 40 мъченици", Боянската църква, Земленския манастир, църквата в Добърско, църквата "Св. Кирил и Методий" в Созопол - а идете ги вижте има ли влага по стените, разпукване на зидове, ререставрация, няма и няма да има. Същото би тябвало да се направи и в Плиска, но засега ще го направим по проект, както е разрешено.

Значи ли това, че е практика на реставратори и архитекти да се реставрират некачествено исторически обекти и др.?

На някои от тях - да, като при стария адвокат. Тая директно ми каза: "Боянската църква ме храни цял живот, пенсионирах се тук", е да, ама нищо не си свършила. Когато се прави нещо, се прави комплексно.

Може ли да дадете примери с имена на фирми и хора, които вършат същото в момента?

Имена естествено, че не мога да дам, защото ще ме дадат под съд за клевета. Опитвате се да направите скандал, не съм чак толкова глупав макар и на 70 години.

Има ли планове базиликата да стане действащ храм, след като се завърши?

Тя и сега действа от 2 години насам, което ми даде основание да бъде поне завършена като църква, макар и без покрив. Миналата година патриархът направи тържествена литургия по случай 1150 години от кръщението на българите в присъствието на висши представители на 13-те православни църкви, след което кръсти 14 деца, а предишната година варненският митрополит бе кръстил там и той около 14 деца.

Сега масово се обръщат към мен с молба да се женят хората там, да се кръщават деца и т.н. Запалиха ме и мен, аз църковен брак нямам, но ще взема и аз да се оженя там. Много хора искат, говоря сериозно, не се шегувам, обаждат се, пишат. На всички казвам, че за 2 май, празника на цар Борис I, ще гледам да е оформена олтарната част и всичко да е вдигнато, да могат да се правят тайнства.

Голямата базилика. Снимка: НИМ.
Голямата базилика. Снимка: НИМ.

Колко общо е цената на реставрацията по проект?

Сметките, които са излезли, когато е правен планът преди 15-а години, бяха 8 милиона лв. Обаче изглежда, че са си надписали доста голяма печалба, защото моите хора архитекти и строители, като направиха план, излезе 5-6 милиона лв. Сега, като вземем и камък много евтино, тъй като ще платим само разрушаването и транспорта, може би ще падне точно на 5 милиона цената. Онзи ден една фирма, която произвежда хоросанови разтвори в малки чувалчета, ни дари цяло пале с 1 тон хоросан. Ще има и други дарения в материали, надявам се, така че цената може да падне и до 4 милиона лв.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови