Нулева изненада: Банката на Путин си пожела и Летище София

OFFNews 01 ноември 2016 в 15:03 20870 22

Инвестиционното поделение на преобладаващо държавната Внешторгбанк, известна и като "банката на Путин" - "ВТБ Капитал", е един от кандидатите за концесионер на Летище София. Новината, за която отдавна се носят слухове в авиационните среди у нас, бе съобщена от Ройтерс.

Според информационната агенция руснаците кандидатстват в консорциум с турската компания Limac и Летище Цюрих. Ройтерс се позовава на източници, които са наясно с концесионната процедура.

Бизнесът на "ВТБ Капитал" у нас се движи от бившия финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев, брат му Георги. Доскоро там бе и заместникът му в царското правителство Красимир Катев, който бе осъден на 4 години затвор заради причиняване на смърт на повече от едно лице в автомобилна катастрофа.

Компанията навлезе у нас с инвестиции в БТК и Булгартабак. Компанията се оттегли от тютюневия холдинг, но и в момента дърпа конците в телекома. Наскоро непопулярен руски сайт обвини премиера на България Бойко Борисов, че е взел 50 милиона долара подкуп от ВТБ.

Според авиоексперти, с които журналист на OFFNews разговаря, именно ВТБ е големият фаворит за концесията на Летище София. Те твърдят, че нито един стратегически инвеститор не е готов да се включи в сглобката на правителството, заложена в концесионната процедура. Според условието на конкурса бъдещият частен стопанин на аерогарата ще трябва да внесе авансово 550 милиона лева, които ще отидат за изплащане на дълговете на БДЖ и за закупуване на нови влакове.

"На света няма летищен оператор, който да е готов да извади предварително подобни средства и след това да извади други много милиони за инвестиции. Абсурдно е! Схемата е възможна само ако са налични свободни средства, които да преминат през легализация чрез финансова институция", коментира пред OFFNews бивш министър на транспорта.

Срокът за подаване на оферти за концесията на Летище София изтича на 18 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11568

20

PetarD

02.11 2016 в 09:15

Костов е виновен!

77927

15

El Commandante

01.11 2016 в 21:34

Принцесо, има процедура по избиране на концесионер на летището.
Един от кандидат концесионерите са тези хора.
Обясни ми дотук какво нередно има? Кой иска нещо което не е негово?

Ако концесията им бъде дадена под масата, въпреки по-лоша оферта, вследствие на корупционни действия, ТОГАВА ще имате право да се жалвате, тюхкате и плюете по Русия.
Не отсега да ми дрънкате безсмислени тинтири минтири...

77927

13

El Commandante

01.11 2016 в 21:11

Не си забавна и напоследък си в особено глупава фаза...последните два три месеца....