Непопулярен руски сайт обвини Борисов, че взел 50 млн. долара подкуп от ВТБ

OFFNews 28 септември 2016 в 18:14 15564 3

Снимка БГНЕС

Непопулярният руски сайт "Московский монитор" обвини премиера Бойко Борисов, че е взел 50 млн. долара подкуп от руската ВТБ, за да си затвори очите за нередностите около сделката за купуването на БТК.

"Московский монитор" е на 17 998-о място сред руските медии в сайта за измерване на интернет аудиторията "Алекса". Българи в Русия пък споделиха пред OFFNews, че никога не са попадали на информация от изданието.

Информацията е цитирана и от други руски издания, но сред тях няма големи медии. 

Ето какво се казва още в статията на Константин Седелников:

Съгласно търговския регистър на Люксембург на 30 август 2016 г. е записано предаването на контрола на БТК, собственик на Vivacom, на нови собственици начело със Спас Русев. Макар че Русев се явява само параван за истинските собственици. Посредством сложни манипулации контролът на комапнията фактически е в ръцете на топ мениджърите на банка ВТБ, пише руският сайт, като напомня, че битката за собствеността на БТК продължава от ноември 2015 г., когато ВТБ обяви, че продава заложените в нея акции на дружеството с цел погасяване на дълговете към банката.

В резултат на сделката, компанията е на ръба на фалита, защото е принудена да поеме финансирането на задълженията на новите собственици. Ръководството на компанията хвърля пари за съмнителни сделки, а пострадалите акционери вече започнаха съдебни дела, твърди медията.

На теория, задачата на държавните органи в България е да пресичат подобни машинации. Още повече, че става дума за престъпно изземване на една от най-големите компании в страната. Удивителното е обаче, че правителството на България демонстрира политика на невмешателство, като упорито се старае да игнорира процесите, които се случват около най-големия телекомуникационен оператор, допълва изданието.

Според автора Константин Седелников, позоваващ твърдението си на източници в правохранителните органи, причината е, че менеджърите на ВТБ са мотивирали добре премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и неговото обкръжение, като са оценили ненамесата му на 50 млн. долара. И, както казва Кръстника от романа на Марио Пузо, топмениджърите от ВТБ дали на българския премиер да си "натопи човката".

Подкупът е бил обещан с цел Борисов да си затвори очите и да не забележи нито съмнителната юридическа процедура при купуването на БТК, нито възможните проблеми на комапнията. Така че според източниците на Седелников Борисов също е заинтересован от това сделката да се случи или по-точно от това да получи своя дял от машинациите на ВТБ.

Ако сведенията се потвърдят, вече ще става дума не само за нарушаване на стандартите на банковото дело и причиняване на щети на трети лица, а и за международна корупция, коментира руският журналист, като допълва, че собствени разследвания по въпроса са започнали САЩ, Великобритания и Русия, но българските власти продължават тихо да бездействат.

Затова може да се очаква, че когато компетентните органи изровят всичко около афераа, ще избухне международен скандал, който сериозно ще удари както имиджа на ВТБ, така и на самия Борисов, и на България, която е положила много усилия, за да се справи с корупцията по високите етажи, допълва изданието, като напомня, че в страната започва нов избирателен цикъл, в който трябва да се проведат президентски и парламентарни избори.

Колкото повече подробности по сделката излизат наяве, толкова повече въпроси се появяват. Остави това, че е налице участие на ВТБ в превземането на БТК, предполагаемо подкупване и участие в международна корупция, но незнайно защо банката изведнъж се оказва кредитор на компанията купувач, за което е обявено в посветения на приключването на сделката пресрелийз.

Представители на ВТБ неведнъж правиха изявления, обясняващи продажбата на компанията с необходимостта от погасяване на кредита от 150 млн. евро, макар че в резултат на тази съмнителна сделка банката не само не си е върнала парите, а е дала и кредит от 240 млн. евро на новите собственици на компанията. При това парите са дадени на компания без никакви активи, а залог са същите акции в БТК, още повече, че самата процедура се оспорва в съда и компанията е страна по искове в България и Люксембург, което заплашва банката със стотици милиони евро загуба, пише още "Московский монитор".

При отпускането на кредита са нарушени както вътрешният регламент на банката, така и кредитния договор, предполагащ изпълнението на редица условия, които не са изпълнени. Единственото разумно обяснение на това странно поведение е, че според Дмитрий Косарев - притежател на продадените акции на БТК, на практика новите собственици на компанията са мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов, който организирал сделката, като не пропуснал да се договори и за „затварянето на очите“ с българския премиер. Според източници, близки до участниците в сделката, Соловьов лично ръководил издаването на кредита в нарушение на всички банкови процедури.

Много въпроси предизвиква и липсата на реакция от страна на председателя на Управителния съвет на ВТБ Андрей Костин, който в последно време често разговаря с чужди журналисти на тема "милиардите на Путин", но явно изобщо не контролира дейността на първия си заместник, който под носа му прави такива измами. Още повече, че Дмитрий Косарев с две писма е призовавал Костин да обърне внимание на машинациите, допълва изданието.

Въпреки че ВТБ по всякакъв начин отрича своето участие в сделката от страна на купувача, едно от първите решения на новите акционери е да дадат право на мениджъра на българския офис на банката Милен Велчев (бивш съратник на Юрий Соловьов по времето на работата му в Лондонското Сити) да уволнява и назначава директорите на БТК, като на практика му предават всички лостове за управление на компанията.

Но загубите в размер на 240 млн. евро са само половината от бедата. Схемата по поглъщането на БТК носи не само безвъзвратни загуби, но е и сериозен риск за репутацията на ВТБ, а ако се оцени скандалът около БТК в международен аспект, става въпрос и за удар по имиджа на Русия.

Една от причините за това банката да не се интересува от всичко това е фактът, че Юрий Соловьов не е гражданин на Русия. Затова го вълнува не имиджът на Русия, а на собствения му джоб, подчертава изданието.

Така става ясно защо топ мениджъри на ВТБ така настоятелно са забърквали скандалната сделка с българския кредит. Ясни и логични са и действията на българските власти, ако се потвърди, че лидери на страната са „в кюпа“. Учудване предизвиква фактът, че руското правителство продължава да пази в тайна интригата. Независимо от множеството публикации по темата и много писма, детайлно информиращи за ситуацията, нито премиерът Дмитрий Медведев, нито ресорните вицепремиери досега са реагирали на информацията, че кредитът на ВТБ е риск за банка с държавен капитал и за руската държава като цяло. Медията пита дали и те не са се научили на това от българския премиер.

Изданието отбелязва още, че в момента България и Русия са в период на напрежение, което се е отразило и на бизнес отношенията - „Южен поток“, отказът на България от проекта АЕЦ „Белене“. Ако започне и международен скандал, напрежението ще се увеличи с нова сила. Тогава има риск да пострадат и интересите на целия руски бизнес в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14344

2

Nibble

28.09 2016 в 18:58

Само 50 млн. ???? Какъв "скромен" човечец бил тоа. Вече ще му викам ББ-простия и скромния.