ДАНС проверява "Видахим"

OFFNews 22 юли 2016 в 15:11 5686 0

ДАНС проверява

Снимка БГНЕС, архив

ДАНС проверява "Видахим", съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР. Той изказа притеснение, че в момента няма как да бъде защитен държавният интерес:

Става дума за почти 70 милиона, които "Държавен резерв и военновременни запаси" трябва да си прибере. Цялата тази съдебна сага реално препятства събирането на парите обратно. И в самата съдебна процедура има неща, които са обезпокоителни. Освен Инспектората, е сезирана и Държавната агенция "Национална сигурност". Голяма част от имуществото в момента се изнася, реже, което съставлява риск не само за резерва, но и за всички останали кредитори да си събират задълженията.

Според Томислав Дончев икономическият ефект за България при напускане на Европейския съюз от Великобритания ще бъде ясен не по-рано от 2018 година.

Факт е, че Великобритания е от големите страни - донори в Европейския съюз. Към момента дебат по тази тема все още не се води. Дали при евентуално излизане на Великобритания ще се редуцира бюджетът на ЕС, дали, като алтернатива, се стига до увеличаване на вноските на страните-членки, е много рано да се каже. Както, между впрочем, е много рано да се каже дали ще имаме Брекзит, каза той.

Според Дончев, ако Великобритания държи да запази пълен или частичен достъп до общия пазар, тя ще трябва да има принос към кохезионната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови