„Видахим“ намалява наполовина съкращенията

OFFNews 16 март 2015 в 17:04 3373 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

„Видахим“ има възможност да се превърне в резервна мощност на енергийната система, за да оцелее. По този начин вместо 314 души, предприятието ще трябва да съкрати 150 служители.

Това стана ясно след срещата на енергийния министър Теменужка Петкова с ръководството на видинското предприятие.

Петкова обяви в неделя, че ще се срещне с ръководството на „Видахим“ и със служителите, които трябва да бъдат съкратени заради спирането на завода.

Министърът посочи, че се ангажира да намери начин Националната електрическа компания да заплати това, което дължи на предприятието за произведената електроенергия.

Тази сутрин НЕК е изплатила 2,4 млн. лева и дължи още 8,7 млн. лева.

Петкова отново заяви, че държавата няма вина за затварянето на завода чрез промените в Закона за енергетиката, според които държавата вече не е задължена да купува на преференциални цени електроенергията, произвеждана като когенерация.

Ако едно предприятие произвежда електроенергия по високоефективен или комбиниран начин и това е спомагателно производство към основната му дейност, държавата ще изкупува тази енергия на преференциални цени, за да насърчава производството. Случаят с „Видахим“ обаче не е такъв, тъй като дружеството не произвежда високоефективно или по комбиниран начин, а от производител на каучукови изделия се е превърнало в производител на електричество, коментира пред служителите на предприятието министърът.

Петкова обясни, че между 2011 г. и 2013 г. „Видахим“ има приходи от 171 млн. лева, като 141 млн. от тях са от продажба на ток. НЕК е била принудена да изкупува произвеждания от предприятието ток по 140 лева на мегаватчас и да го продава на регулирания пазар по 125 лева на мегаватчас.

В подобна ситуация са 22 заводски централи и 12 топлофикационни дружества и е това е една от причините за големия дефицит в НЕК, категорична е Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!