Майки протестират срещу задължителното обучение за 4-годишни

Елица Мартинова 16 януари 2013 в 10:11 2221 5

Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов
Няколко протеста на майките се проведоха в София. Снимки: Сергей Антонов

Разгневени майки се събраха на протест пред парламента, където днес на второ четене се разглежда Законът за предучилищното и училищно образование.

Демонстрацията е организирана от Асоциацията за родителски кооперативи. Майки и бащи са недоволни от намерението на депутатите да въведат задължителна предучилищна подготовка от 4-годишна възраст на децата.

Сега задължителното предучилищно обучение започва на 5-годишна възраст.

Исканията на протестиращите са „отпадане задължителния характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст и зачитане на конституционното право на родителите да избират къде и как ще се обучават и отглеждат децата си. Както и признаването от закона на различни и фактически съществуващи алтернативни форми за отглеждане и обучение на деца, инициирани от родителите им, в това число и родителските кооперативи”.

Новият регламент предвижда глоба от 500 лв. за родителите, които откажат да запишат детето си на предучилищна.

Протестиращите пред парламента настояват, че законът е в разрез с гражданските и човешките им права. По думите им всеки трябва да има право сам да определя съдбата на детето си.

Подобна демонстрация недоволните родители проведоха на 12 декември пред парламента, където същия ден се организира и кръгла маса по темата. На нея обаче така и не бе постигнато съгласие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!