Сираков: Трябва да се реже до кокал в българския футбол

OFFNews 25 ноември 2014 в 10:46 6076 4

Наско Сираков

"Ние винаги правим компромиси, а по този начин вредим на футбола. Дошло е време да се реже до кокал", заяви пред БНТ членът на изпълкома на БФС Наско Сираков.

Сираков беше категоричен, че е време за кардинални промени в българския футбол.

"Българският футбол е в абсолютен колапс. Трябва да се вземат кардинални решения", каза той.

Бившият национал допълни, че не може да се иска много от родния футбол, защото държавата е абдикирала изцяло от него в последните 25 години.

Според Сираков първите най-важни стъпки са максимално засилване на критериите за участие в А група и въвеждането на минимален брой играчи до 21 години, които да играят във всеки един мач на елитните отбори.

"Не може да има отбори без едно помощно игрище, без един изкуствен терен, без осветление. Само че ние винаги правим компромиси, а по този начин вредим на футбола. Дошло е време да се реже до кокал".

"Дадох предложение от следващия сезон най-малко трима млади играчи да играят във всички мачове в А група. Прие се от всички и имам уверението на изпълкома, че януари ще го гласуваме. Това е едно от нещата, които трябва да се направят, за да се съживи малко от малко българския футбол, защото тези футболисти трябва да дойдат от школите, няма откъде другаде", каза бившият изпълнителен директор на "Левски".

Сираков допълни, че не иска да взима страна и да защитава никого в конфликта между вече бившия селекционер на националния отбор Любослав Пенев и членовете на изпълкома на БФС.

"Прекалено много обичам и уважавам Любо, Данчо и Емо. Най-хубавите ми години във футбола са свързани до голяма степен с тях. Не приемам за нормално такива личностни нападки, и то чрез медиите. По този начин се унищожава един от най-красивите моменти в историята на българския футбол."

По думите му в момента няма особено значение дали треньор ще е Любослав Пенев, Жозе Моуриньо или Арсен Венгер. "Разлика на този етап в резултатите ще е минимална. Истината е, че ние нямаме материал, нямаме качество. От много години вървим в тази посока. От 20 години насам."

"Любо сме го жертвали вече - ок, но след една година пак ще се гледаме като котараци и ще се чудим как да освобождаваме следващия треньор. Ние не виждаме същността на проблема и не работим за решаването му. Трябва да се направи програма за развитие от А и Б, за да има плодове след десет години. Така, както го направиха държави като Франция и Германия. Няма как да стане от днес за утре", завърши членът на изпълнителния комитет на БФС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!