Родните щангисти отърваха тежка санкция след допинг скандала

OFFNews 17 юни 2015 в 14:35 2898 0

Българска федерация по вдигане на тежести

Международната федерация по вдигане на тежести уважи аргументите на българските си колеги от родната федерация по вдигнае на тежести (БФВТ) и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Това стана ясно с полученото вчера в родната щанги централа писмо, което известява решението на световната организация след специалното изслушване по случая, състояло се преди седмица във Вроцлав. 

Вместо регламентираните в правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. В писмото не е упомената и глоба, което също на този етап е показателно, защото в други подобни ситуации финансовата санкция за съответната федерация е достигала близо половин милион долара. Случаят е без прецедент и драстичното намаляване на наказанията говори, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

„С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас,“ заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

„С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ и да защитим състезатели и треньори. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус. Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо. Президентът на Световната щанги федерация Тамаш Аян със своя престиж и авторитет също бе гарант за справедливото решение, за което искрено му благодаря,“ заяви Колев.

Според шефа на родните щанги в момента се обмисля начин това минимално наказание да бъде обжалвано пред Международния спортен арбитраж в Лозана. „С адвоката на федерацията Борис Колев вероятно ще базираме жалбата на изричното твърдение в писмото на МФВТ, че в случая българските щангисти не носят конкретна лична вина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови