„Ислямска държава“ екзекутира мъжа, държал в плен Джеймс Фоули

OFFNews 01 септември 2014 в 15:03 8897 7

Джихадистите от „Ислямска държава“ са екзекутирали мъжа, охранявал американския журналист Джеймс Фоули, докато е бил в плен, съобщи „Дейли мейл“.

Абу Убайда Алмагхриби, който е бил един от главните командири на групировката, е бил екзекутиран, защото бил заподозрян, че шпионира за британското разузнаване МИ6.

Според „Ислямска държава“ той е бил обезглавен ден след разпространяването на видеото, показващо екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули.

Истинската самоличност на Алмагхриби не е известна, но се предполага, че е холандски гражданин от марокански произход.

Той е бил ръководител на силите за сигурност на „Ислямска държава“ в Алепо и е бил начело на затвора, в който е държан Фоули.

В същото време стана ясно, че западните разузнавателни агенции са получили информация за групата от 19-годишния джихадист от Белгия Джеджон Бонтник, който е бил пленник заедно с Фоули.

Според Бонтник заедно с Фоули са били държани в продължение на 3 седмици от белгийски ислямисти, наричащи се „Shariah4Belgium”.

След изтеглянето на терористичната група от Алепо миналата година обаче затворниците били отведени в бастиона на „Ислямска държава в Рака, откъдето Бонтник е избягал или е бил освободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!