Найденов и Борисов за сделките с медиите (още от скандалния запис)

Владимир Йончев 27 април 2013 в 18:41 19742 27

Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Калина Илиева. Снимка capital.bg
Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Калина Илиева. Снимка capital.bg

 

Стенограмата на разговора между Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов, която взриви медиите и предизвика оставката на шефа на столичната прокуратура, е само малка част от целия разговор.

В края на 90-минутния запис се говорят и много интересни неща за финансирането на медии през европейски програми и се споменават конкретни имена и медии, които участват в това.

Темата за купуването на медиен комфорт и плащането на политическа реклама през европрограми бе повдигната от OFFNews на срещата на българските медии с европейския комисар за медиите Нели Крус на 20 септември 2012 година.

От самия разговор става ясно и кога е воден той - на 15 април 2013 г., когато прокуратурата огласи резултатите от проверката си за подслушването.

Ще дадем стенограмата 1:1, а в под линия ще обясним кой се крие зад всяко име, което се споменава.

Стенограмата надолу започва от 20:50 мин. на този файл, който е вторият от целия запис на разговора.

 

Мирослав Найденов (М. Н.): Единственият проблем, е че и тя и екипът около нея, нали определени, примерно медийни поръчки и други неща са ги правили в определени посоки. Същото, за което говореше Джамджиева (1), т'ва е най-големият проблем. Щ'от на оная, като ù разбиха Скайп-а (2), нали Джамджиева разправяше как съм помагал на "Труд" да оцелее. Реално погледнато ние от тая техническа помощ сме давали на "Труд", на bTV, на всичките, които в момента ме правят на маймуна.

Бойко Борисов (Б. Б.): Ми тя за т'ва е тая техническа помощ, тя е за медиите, тя не е за кравари или овчари, или прокурори, тя е за медиите и се правят конкурси и медиите ги печелят. И те много добре знаят как ги печелят - щото се разбират помежду си и тая поръчка да я зееме ние, другата ше я земат те, за да оцелеят.

М. Н.: Така - и това разбиране, минаваме през техническо задание на съответната обществена поръчка. И техническото задание на тия поръчки са го правили Криси (3) , Миро, тоя моя пиар (4) и тоя Боян (5) - педерастът на Сашо (6).

Б. Б.: Не на Сашо, а на Славка Бозукова (7).

М. Н.: Да, де на Славка.

Б. Б.: Аз съм го изгонил тоя още като бях главен секретар, 65 000 лева събра за деца сираци и ги украдна е всичките. От мое име ги беше събрал. Тоя Боянчо Кривогледия.

М. Н.: ... И Ани Русчева, дето тая на.... (8)

Б. Б.: ... Аз къдет' съм, той (Боян) не може да се появи. Така че, ако си работил със него, аз изрично съм предупредил за какъв човек става въпрос.

М. Н.: Ми той Сашо ми го прати.

Б. Б.: Ми да не ти го е пратил, ве! Къв ти е Сашо да ти го прати? Аз съм го изгонил, че ми е украднал 60 000 лева, беше събрал за деца, за сираци от мое име! Че ти го пратим аз крадеца?!

М. Н.: ... и Ани Русчева. Те са ми дали... и те идват при мен и казват: "Ние сме се разбрали, "Труд", "24 часа"..."

Б. Б.: Ма хубаво, те не могат да се разберат, ама ти си прин-ци-па-лът.

М. Н.: Аз за т’ва казвам, че притеснения нямам, щото...

Б. Б.: Не е виновен тоя, който яде баница, а тоя дето я продава!

М. Н.: Нито са връщали пари, нито са правили нещо, което е такова. Но те ровейки по т'ва, знам ли ги кой викат в прокуратурата.

Няколко минути по-късно става ясно и кой е човекът, който се грижи медиите да пишат това, което трябва. Стенограмата надолу е свалена от този файл (последният от разговора) и започва от 5:20 мин.

 

Б. Б.: - Какво правиш ти друго? Кристина - това не е проблем за тебе...

М. Н.: Значи, шефе, тя няма да ме издъни. Въпроса е, че тя е работила с разни капути други. Начи хората на Диана - тя като е работила с Ани Русчева. Когато тази Ани Русчева и Диана, с медиите, в смисъл те нали ги събират, какво къде да напишат. За техническата помощ за обществените поръчки Криси и неколко човека около нея са ги писали. И аз, притеснението ми е тия, ако продължават да роват там, утре ако некой от тия ги извикат някой от тех да не ме издъни. Защото аз я виках Диана, мисля, че у нея може да ù се има доверие.

Б. Б.: - Коя Диана?

М. Н.: - Диана Дамянова. Координираха нещата Ани Русчева и Диана Дамянова. Но те физически са го правили, като писане на технически задания, няколко човека, които Криси ги координираше. Аз трябваше на някой, който имам доверие да се такова... Нямаме индикации в момента, че тя по някакъв начин ще ме предаде или издъни. Ся те, ако ù сипат сол върху нея, и примерно такава атака - викане, повдигане на обвинения - еба ли им майката. Тя все пак е на 25 години... Щото всъщност някой от прокуратурата натиска. Тука въпросът е кой натиска и що го прави. Те, за да стигнат да ровят от "Екоравновесие" още - това е преди 6 години. Аз затова искам да видя кой може да даде поръчка...

Б. Б.: Тя е имала некво гадже преди това, некъв шеф... Криси.

.....

Пропускаме любовната история на Кристина и продължаваме с по-интересното.

....

Б. Б.: С Марга (11) как си?

М. Н.: Ми как съм - тя много близка на тая, на Калинка (12). Вие си спомняте тогава, че фактически Марга препоръча Калинка, когато я срещна с оня от ОЛАФ. Не знам, нали - като колеги сме били, в смисъл - нормални колегиални отношения. Сега, възможно е, в смисъл, поръчка на Плевнелиев, не знам иначе, аз...

Б. Б.: Ма така говорят. То, ако е поръчал на Марга Плевнелиев.

М. Н.: Не, щото, ако говорите за тоя Прокопиев (13), той Прокопиев ме мрази мене. Аз... нали го ударихме.

Б. Б.: Плевнелиев тебе искаше да те остави министър, включително (това) му се въртеше в главата.

М. Н.: Не, защото казахте, че атаката е евентуално от Прокопиев. Аз оня ден му писах на Плевнелиев, когато животновъдите искаха да протестират. В смисъл, че мога да се опитам да съдействам да ги укротя. Но Марга е много близка с Калина, много близка. Тя даже след като я осъдиха за дипломата, че няма диплома - Марга беше правила среща с нея. (пауза около 45 секунди). Но, за да ги натиска някой, просто някой трябва да ги кара. Те иначе...

Б. Б.: Какво прави? Със Бареков (14) как беше, тоя капут? (мълчание около минута)

Б. Б.: Хм. Той за Тотев явно го... звъни телефон (вдига и слуша какво се говори отсреща)... Мммм.. Тея днеска ше обявяват това от подслушванията. И горе-долу знам какво е излезло. Начи - единият началник на екип, 50-годишнина имал и отишъл, и изтрил сичко в деня, в който е обявена проверката, вечерта. Става въпрос, че те ще им повдигат на тех, просто да знаеш като реакция. А те мое ли да са ни слушали нас? Не, щото инак те са излизали. Примерно не им съвпадат пътните листове - пише, че колата е излизала, примерно харчи 30 литра бензин, за да не изписват. Ся, мое шофьорите примерно да са си изписвали гориво. И подобни. Само че нема да прозвучи много добре, според мен. (слуша какво му говорят отсреща) М-м-м - треа да има... Най-уличаващото е това - че единият е изтрил целата информация от файловете, което в деня на проверката, което не звучи добре, като се обяви по тоа начин. (явно го питат дали е доказано) Доказано е - 13 прокурори са се подписали... Информацията, която е имало във файла, взел е паролата от ангийската компания, която ги е, не ги знам кви са. И е изтрил записа, всички записи, всичко. Няма представа за периода, просто знам - това са основните обвинения. А в единия пък има останали звукови записи, които не са ги слушали още, но не са със..., немат документ, че са водени. И зат'ва си мисля, дали тея не са си бръмчали така да си изкарват напред-назад.

(слуша какво му говорят отсреща).

Требва все пак да имаш некаква готовност, да видиме какво ще кажат, но това са основните нарушения: Не излизат по пътни книжки маршрутите, с разхода на гориво и единия шеф на екип, те са два ли са, три ли са - колко са тия бусове, е изтрил, и то, нали, това е интересно - че е имал 50-годишнина, когато чул за проверката - става и отива вечерта и трие едните. На другата сутрин в 7:58, а от 8:30 му е работното време, отива взима кода и ги изтрива всичките. И, ако тоя, където казваш - дали заместник или нещо, е знаел за нещо нередно и им е казал...

(явно го питат кой е)

Не го и знам кой е ... (отсреща му говорят дълго...) Не, въпросът е този сигнал - примерно тука сега стоиме, слушат моята къща - къде отива? (слуша какво му говорят по телефона)... Добре, просто да го имаш предвид. Айде, добре.

М. Н.: Аз нещо? Кво - да не предприемам некви... Маргарита, нема как да я такова... В смисъл не мога да направя контакт с нея, а и не знам как ще реагира тя.

Б. Б.: На мен ми е казвала, че си голем разбойник...

М. Н.: Маргарита? Е, тя слуша Калина, шефе, те са много близки. Но, ако го е координирала това тя... Въпроса е можем ли това (не се чува много добре) да го спрат поне него, да не ни издънат тия. Щот там са много хора - Ани Русчева, Диана (Дамянова)

Б. Б.: Те нема кво да приказват. Ше приказват срещу себе си... Тази Криси...

М. Н.: Не не знам. Значи за момента нямам индикации, не знам за връзка нейна. Имала е примерно гаджета в миналото назад, но за някакъв голем началник нямам....Добре, а те самото това дело, тоя като е дал показания, що не дадат поне него да... 

Б. Б.: Няма да дадат преди изборите със сигурност.

М. Н.: Ма поне да не го вкарват в съд, щото тоя, лудия, ако иде в съдебна зала, мое да почне да ръси секви бисери.

Б. Б.: Лудия не ти е проблем. Това е проблема, щото са и европейски пари. Върху това се концентрирай. Лудия - пет пъти си сменявал, дали ги смениш шести или седми....

М. Н.: Не, въпросът е да не влиза в зала...

-----------------

Ето и кои са хората, които се споменават в записа:

1 - Светлана Джамджиева - главен редактор на вестник "Труд"

2 - Става въпрос за скайп разговорите между Светлана Джамджиева и собственикът на "Труд" и Софарма Огнян Донев, които бяха публикувани в агенция "Пик"

3 -  Кристина Спасова - нашумяла като "Кристинката на Миро". Бивш пиар на Агенцията по безопасност на храните, която малко след като напуска поста получава 50 000 лева, за да направи фейсбук страница на Програмата за развитие на селските райони и още 50 000 лева, за да направи Twitter акаунт. Малко по-късно се оказва собственик на фабрика в Берковица. Заедно с нея придобива и 166 ниви за 1 127 000 лева. От разговора става ясно, че Кристина сама е писала поръчките, които е печелила. За няколко месеца след като напуска държавната работа, 25-годишната Кристина се сдобива с 2 луксозни апартамента в София.

4 - Мирослав Иванов, известен като Малкия Миро. Съветник по връзки с медиите на земеделското министерство. Както предполага и постът му, именно той осъществяваше преките контакти с медиите по "чувствителни теми". Близък приятел на Боян (който е описан по-долу). От разговора става ясно, че Миро, Боян, Криси, Ани Русчева  заедно са писали обществените поръчки така, че да ги спечелят правилните хора.

5 - Боян Томов - оперативен директор на в. "Стандарт", изпълнителен директор на сайта Kmeta.bg и скрит собственик на списание "Икономика" (economy.bg), което се води към групата на "Стандарт". Въпреки твърденията на Борисов, че го е изгонил, понастоящем този 29-годишен младеж е съветник на министъра на транспорта Кристиян Кръстев. Самият Кристиян Кръстев е една от най-топлите връзки със служебното правителство. Кръстев става зам.-министър на транспорта на 16 януари 2013 г. - само месец преди падането на кабинета "Борисов" и тихомълком, заедно с още 5 зам.-министри на ГЕРБ, е уреден и в новия кабинет, който уж няма нищо общо с Бойко Борисов.

6 - Сашо Сталийски (Александър Сталийски) - председател на федерацията по културизъм. Един от собствениците на "Меката на чалгата" Син Сити. Съпруг на телевизионната водеща Вили Сечкова (Виолета Сечкова). Чрез нейната фирма "Ноу фрейм медия" (където съуправляващ е Емил Кошлуков) държи десетина високобюджетни развлекателни предавания в най-големите медии. Син на Александър Сталийски - министър на отбраната в правителството на Филип Димитров, където е назначен по искане на ДПС.

Името на Сашо Сталийски се свързва с кръга "Котараците" и винаги се споменава, когато става дума за партийните каси на ГЕРБ, но досега разследване в тази посока не е имало и нищо не е доказано. От разговора става ясно, че когато Сашо прати човек, който да нагласи конкурс или поръчка, министрите го приемат, защото смятат, че ги праща от името на Бойко Борисов. Найденов не посмял да отклони пратеника на Сталийски Боян Томов, въпреки забраната на Борисов министрите повече да работят с Боян Томов.

7 - Славка Бозукова - изпълнителен директор на вестник "Стандарт"

8 - Ани Русчева - човекът за връзки с държавните институции на медийния магнат Красимир Гергов, който държи рекламата на Би Ти Ви и собственост в повече от половината рекламни агенции. С тях Гергов печели лъвския пай от обществените поръчки. От разговора става ясно, че неговият служител Русчева ги е писала от името на министерството на земеделието.

 9 - Дияна Дамянова - някогашен зам.-председател на КНСБ. След напускането на профсъюза в средата на 90-те, основава агенцията Д&Д, която обслужва "Лукойл" и Валентин Златев. Агенцията е най-приближената на ГЕРБ и Бойко Борисов, но Дияна Дамянова е известна с това, че рядко оставя следи след себе си. Много от фирмите, чрез които работи, са на нейни бивши служителки, които на 21-23 години основават "своя" фирма, която започва да печели поръчки. "Момичетата на Дияна" са станали нарицателно в българския политически живот заради уникалната им способност да се сближават с министри на средна възраст. Бивша нейна служителка е и Кристина Спасова. 

При подготовката на предаването "Големите проблеми с малките поръчки в МЗХ" OFFNews покани г-жа Дамянова за коментар по случая. По телефона тя заяви, че няма нищо общо с Кристина Спасова, тя е била съвсем за кратко при нея почти със статут на стажантка и оттогава не е имала допирни точки с нея. Записът оставя съмнения в правдивостта на тези думи.

10 - Екоравновесие - Кучкарниците в София, чрез които бяха източени милиони между 2006 и 2009 г. бяха управлявани от Мирослав Найденов. Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска проверка на дейността на "Екоравновесие" за всичките години. Под натиска на ГЕРБ срокът на проверката беше ограничен и започна от момента, в който Найденов е напуснал дружеството.

Съпругата му Нина, за която днес Цветан Цветанов разказа, че е подала молба за развод, пък печели от кучкарника във Враца чрез подставени фирми, регистрирани на нейния адрес.

11 - Вицепрезидентът Маргарита Попова. Преди да бъде избрана на тази длъжност, тя беше министър на правосъдието.

12 - Калина Илиева - скандалната млада шефка на фонд "Земеделие" от която тръгна нарицателното "калинки". Досега се смяташе, че е избрана на поста, защото баща й, който е пожарникар, е близък приятел на Бойко Борисов. За пръв път излиза информация за близостта и с Маргарита Попова.

13 - Иво Прокопиев - собственик на "Капитал" и "Дневник" и на още редица други бизнеси. През 2009 г., когато ГЕРБ спечели изборите се говореше, че Прокопиев реди правителството. През 2013 г., когато ГЕРБ падна от власт, отново се заговори, че Прокопиев реди служебния кабинет. Отношенията му с властта рязко се влошиха в средата на мандата на ГЕРБ, когато Прокопиев бе принуден да емигрира в Сингапур. Близък семеен приятел с Росен Плевнелиев.

14 - Николай Бареков - ТВ водещ, който години наред минаваше за най-близкия на Борисов. Преди изборите през 2009 г. рязко се обърна, но в деня на победата на ГЕРБ лично отиде да се извини на Борисов. След 3 и половина години вярна служба, Бареков отново се обърна и сега "размазва" доскорошния си любимец по ТВ7. Многократно подиграван за клипчето, в което е конферансие на чалга-сборище и пее доста нецензурна версия на чалга хит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!