КТБ и Цветан Василев превзеха „Петрол“

Александра Маркарян 14 март 2014 в 10:07 34079 95

"Петрол"

Корпоративна търговска банка и председателят на Надзорния ù съвет Цветан Василев превзеха управлението на "Петрол".

На 10 март, на извънредно общо събрание на акционерите, е бил сменен целият състав на Надзорния съвет. Освободени са петимата му досегашни членове Митко Събев, Стоян Кръстев, Иван Нейков, Неделчо Янакиев и Денис Ершов и броят на членовете на новия състав е намален от петима на трима с 5-годишен мандат. Те са „Алфа кепитъл“ АД с представител Божидар Бориславов Миладинов, „Корект Фарм“ ЕООД с представител в съвета Тихомир Иванов Трендафилов и Траян Антонов Кършутски.

От документите от заседанието става ясно и разпределението на акциите сред новите господари на "Петрол" - фирми, свързани с КТБ или лично с Цветан Василев.

Продажбата

На 2 декември въпросните 47.5% от „Петрол“ са продадени от частен съдебен изпълнител заради необслужван дълг. Останалите 49.91% са на „Нафтекс петрол“.

Съдебни дела отлагат влизането на „новите господари“ на „Петрол“ във владение, но само за броени месеци.

След жалба на „Петрол холдинг“ (който до 2 декември притежава въпросите 47.5%) окръжният съдия от старозагорския съд А. Трифонова издава заповед на 4 декември за налагане на запор върху сделката до произнасянето на компетентния съд. На 16 януари Старозагорският окръжен съд вдига запора с мотив, че от „Петрол Холдинг“ не са представили доказателства, че сделката не е законна. Следва ново обжалване, пред Апелативния съд в Пловдив, който на 19 февруари 2014 г. потвърждава решението на Старозагорския окръжен съд. Решението от Пловдив може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. До края на работното време на 13 март в деловодната система на ВКС не бяха публикувани документи по това дело.

Новите господари

От списъка на акционерите, регистрирани на извънредното Общо събрание на 10 април става ясно новото разпределение на акциите.

КТБ участва директно с 8 700 000 акции (7.96%), КТБ Фонд Акции има 13 821 (0.01%), „Юлинор“ ЕООД – 25 244 585 (23.11%), „Алфа кепитъл“ АД – 31 516 746 (28.85%), „Корект фарм“ ЕООД и „Вип пропъртиз“ ЕООД – по 20 000 000 (18.31%). Останалите регистрирани акционери имат минимално участие – под 0.01%. Регистрираните представляват общо 96.55% от всички акции.

Алфа кепитъл

Дружеството с най-голям дял в „Петрол“ е основано през юли 2013 г. Собственост е на „Сентръл техно инвест“ ЕАД и „Афлик-България“ ЕАД, които имат по 50%. „Сентръл техно инвест“ е собственост на „ТЦ ИМЕ ВЕСТ“ и собственик на „Научно-техническо обслужване-НТО“ на Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Стоян Чакъров (тримата имат по 11%) и „Сентрал техно инвест“ (влиза през март 2013), има 67%.

„ТЦ ИМЕ ВЕСТ“ е собственост на КТБ (12.5 млн. броя обикновени поименни акции), офшорката „И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс Лимитид“ (58.8 млн. броя обикновени поименни акции) и „Кен трейд“ (61.2 млн. броя обикновени поименни акции).

Упълномощеният представител на офшорката, регистрирана на Британските вирджински острови, е Венета Костадинова Николова. Тя е била член на Борда на директорите на Нова българска медийна група (НБМГ) от октомври 2007 г. до октомври 2008 година. В момента е в борда на Издателска къща „Борба“ (на НБМГ) и на „Странд“ - Бургас. В управата е още на фирмите „Вивес“, където е имала и дял, и на „Съни-инвест“. Била е и в „Сити пропъртиз“ до април 2008 г.

Един от членовете на Борда на директорите на „Кен трейд“ е още в управата на „ТЦ ИМЕ ВЕСТ“ и „Сентръл техно инвест“ - Веска Иванова Зарева.

Вторите член на борда е Людмила Георгиева Петрова, която участва в управлението на „Технологичен център – Институт по микроелектроника /ТЦ-ИМЕ/ на КТБ, „И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс Лимитид“ и „Кен трейд“. Другите фирми, в чието управление е, също са свързани с КТБ и/или НБМГ - „Новинар медиа проджектс, ИПК „Родина“, „Бромак финанс“ (собственост на фирмата на Цветан Василев „Бромак“), „Бромак телеком инвест“ (собственост на „Бромак“ и „Бромак финанс“).

Официалният собственик на „Кен трейд“ е офшорката „Трелекс Инвестмънт“ (Кипър).

Втората фирма, собственик на „Алфа кепитъл“, е „Афлик България“. В нейния Борд на директорите влизат Бисер Андонов Лазов, Никола Стоянов Киров и Янчо Панайотов Ангелов.

Ангелов е бил сред управляващите Корпоративна търговска банка през 2007 г., а след това - член на Надзорния съвет до декември 2012 г.

Вторият член на борда е Никола Стоянов Киров, който е и в борда на производителя на авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси „Дунарит“. Втората фирма, в чиято управа е, е „Фина-С“. Нейните собственици са „Бромак Финанс“ и Цветан Василев.

Третият – Траян Кършутски – е още в КТБ Асет мениджмънт, КТБ Фонд паричен пазар, Договорен фонд КТБ Балансиран фонд, Договорен фонд КТБ фонд акции.

Официалният собственик на „Афлик-България“ е „Афлик-Лимитед“ (Великобритания).
„Афлик-България“ е едноличен собственик на „Порт Инвест Русе“ ЕАД и съсобственик на „Партнер лизинг“ АД.

Юлинор

„Юлинор“ ЕООД (с 23.11% в „Петрол“) е собственост на Юлия Йорданова Илиева, свързана чрез различни фирми с хора, управляващи фирмите в другия съсобственик на „Петрол“ - „Алфа кепитъл“.

Юлия Илиева е в управата на „Евробилд проект“ ЕООД, „Интегрирани пътни системи“ АД, „Евробилд София“ АД, „Глобални пътни системи“ АД.

В Борда на директорите на „Евробилд София“ е и Теодора Петрова Танева, която е и в Борда на Технологичен център-Институт по микроелектроника-.ТЦ-ИМЕ. заедно с Людмила Георгиева Петрова (собственост на КТБ, „И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс Лимитид“ и „Кен Трейд“). Теодора Танева е още в „Новинар Медиа Проджектс“, ИПК „Родина“, „КЕН Трейд“.

Тенева е била в Борда на директорите на телевизията, в чиято управа доскоро беше новият политик Николай Бареков, кръстил формацията си „България без цензура“ – TV7 (тя е там от декември 2008 до октомври 2009 г.), както и в управата на фирмата - собственик на телевизията и на „Балкан българска телевизия“ (News7) - „Краун медиа“ в периода декември 2008 г. - февруари 2013 г.

През 2008 и 2009 г. тя е била и в Борда на директорите на „Експрес БГ“ на Нова българска медийна група.
От август до ноември 2009 г. е в Борда на директорите на Вили Сечкова и Емил Кошлуков.

Третият член на Борда на директорите на „Юлинор“ заедно с Илиева и Танева е Виктория Георгиева Иванова („Синектик“, собственост на „Юлинор“, „Варна Тауър“).

Собствениците на „Евробилд София“ са „Сагара трейд“ с изпълнителен директор Здравко Босаков (16 805 960 бр. акции) и „Евробилд 2003“ ЕООД с управител Теодора Танева (1 864 680 бр. акции).

„Сагара трейд“ се помещава на шестия етаж на бул. „Цар Борис III” 159. На същия етаж се помещава инвестиционният посредник „Фина-С“ (собственост на „Бромак Финанс“ и Цветан Василев), както и Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ).

В същата сграда, на 11 етаж, е TV7.

Втората фирма – собственик на „Евробилд София“, „Евробилд 2003“ е на „Аквафинанс“ ЕООД на „Синектик“. „Евробилд 2003“ притежава „Пътстрой-пътища“ ЕООД с управител Петър Станков.

Корект фарм

„Корект фарм“ ЕООД има 18.31% в „Петрол“. Акциите са прехвърлени на дружеството от „Алфа кепитъл“. Едноличен собственик на капитала е Костадин Георгиев Каракостов. „Корект фарм“ е съсобственик на „Медицинска техника“ АД. „Медицинска техника“ е заложена в КТБ срещу кредит.

ВИП Пропъртиз

Фирмата е регистрирана на „Хубча“ 8, където е и „Корект фарм“. Там офис има Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ). Едноличен собственик на капитала е Анна Йорданова Христова. Тя е в Борда на директорите на „Карне М 1“ АД заедно с Васил Георгиев Шуманов (собственик и на „Елизер“). „Карне М 1“ притежава „Карне-М“ - собственик на свързаната с НБМГ „Национална агенция разпространение“ (НАР). В управата на НАР например е Дора Христова Спасова, която е и в управата на НБМГ, „Експрес БГ“, „Балканска медийна компания“.

„Карне-М“ е още собственик на „Би прес“ и „Ди прес“ с управител Георги Калоянов.

„Вип Пропъртиз“ е съсобственик още на „Сенатор“ заедно с председателя на Сдружение „Съюз на разпространителите на вестници и списания“ Цветан Ангелов, който е в управата на десетки фирми, и Цветан Костадинов. „Сенатор“ е собственик на „Нюз експрес“ и „Оларт“.

Директното участие на КТБ в „Петрол“ засега не е голямо. Преди дни обаче беше насрочено ново извънредно общо събрание на акционерите за 23 април с първа точка „Увеличение на капитала на „Петрол“.

Данните за фирмите са взети от  „Дакси“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!