САЩ налагат санкции на всички българи, които работят с "Южен поток"

OFFNews 06 юни 2014 в 16:31 17262 62

Марси Рийс

САЩ заплаши да постави в черния си списък българските фирми, които работят съвместно със "Стройтрансгаз" (Русия) по изграждането на "Южен поток".

Американското посолство в България изрази силна загриженост във връзка с решението на България да възложи строежа на тръбата по проекта "Южен поток" на Русия ("Стройтрансгаз").

Това пишат от посолството на официалната си страница във Facebook. В позицията си дипломатическото представителство на САЩ посочва, че страната е добавила компанията "Стройтрансгаз" в списъка на фирмите със специално обозначение заради действията на Русия около кризата в Украйна.

САЩ "съветват" българските фирми да не работят със "Стройтрансгаз", защото могат също да попаднат в "черния списък" на страната.

Ето какво гласи цялата позиция на САЩ, публикувана на сайта на посолството им във Facebook:

"Стройтрансгаз и нейните клонове в Списъка на САЩ за налагане на санкции срещу определени лица, публикуван на 28 април т.г. Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със Стройтрансгаз и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати.

Санкциите са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на Стройтрансгаз.

Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин.

Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на Стройстрансгаз, могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!