Ремонтът на Конституцията без АБВ

Ива Оприкова 22 май 2015 в 12:45 2693 0

Снимка БГНЕС

Политическа партия АБВ няма да подкрепи законопроекта за изменения на Конституцията. Основните възражения на партията са, че такива промени изискват свикване на ВНС и освен това те държат да се сформира Съвет по реформите към председателя на Народното събрание, съставен от юристи, а не от депутати.

От партията на Първанов са вносители на закон за съдебната власт, разработен от професионалисти-магистрати и eксперти от научните среди.

"Нашият законопроект за реформи в съдебната власт е добър и срещна подкрепа дори от някои депутати от ГЕРБ в Правната комисия. Няма да се откажем от него", обяви на пресконференция в НС заместник- председателят на партията Румен Петков.

Решението на АБВ да не бъдат съвносители и да не участват в дебатите и преговорите по законопроекта за изменения на Конституцията е категорично, а позицията им е внесена до председателя на НС Цецка Цачева в писмен вид.

"Не е сериозно да се отива към промени в основния закон без широка обществена дискусия. Няма да се включим в дебат за реформа в съдебната система, който касае промени на Конституцията, които надхвърлят правомощията на обикновено НС", са категорични от партията. 

Законопроектът за промените в Конституцията и днес не беше внесен в деловодството на НС. За да бъде внесен са необходими само 60 подписа, които управляващите вече са събрали, за да бъде приет обаче са нужни 180 или поне 160 гласа. Това няма как да стане без подкрепата на БСП, ДПС, АБВ и "Атака". Засега опозицията се дистанцира от промените в Конституцията, дистанцира се и АБВ, която е част от управляващата коалиция. 

Инициаторите на подписката от ГЕРБ и РБ са оптимисти, че промените ще се гледат до края на тази сесия, а другите две четения ще са факт през есента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!