Президентът спасява Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Юлиан Христов 07 октомври 2015 в 07:48 4040 4

Президентът спасява Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона за военното разузнаване и по този начин Йордан Бакалов ще запази поста си на директор на Служба "Военно информация".

В интервю за bTV началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева потвърди, че държавният глава ще наложи вето. Само преди два дни за това призоваха премиерът Бойко Борисов и депутати от Реформаторския блок. Борисов мотивира оставането на Бакалов с това, че самият той го е предложил за поста.

Според Захариева мотивите на Плевнелиев са, че е неразумно да се ограничава кръгът на лицата, които могат да заемат поста. 

С последните промени в закона и с подкрепата на депутати от ГЕРБ парламентът реши шефът на военното разузнаване да бъде действащ военен. Според президента обаче, в това няма логика, тъй като службата и преди е работила под ръководството на цивилно лице. "Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева.

По думите ѝ президентът не налага вето заради "лицето Х", а заради принципната позиция, че не трябва да се стеснява кръгът от лица, които да оглавяват военните разведки. 

Това е единственият закон от пакета закони за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето. Росен Плевнелиев отказа да върне скандалните текстове в закона за НСО, в които на държавните гардове се дават полицейски правомощия и употребяването на сила срещу бременни жени и малолетни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!