Президентът назначи Атанас Самандов за свой секретар по отбрана и сигурност

Offnews 17 септември 2014 в 17:44 9239 1

Генерал-лейтенант Атанас Самандов

Държавният глава Росен Плевнелиев подписа указ за назначаването на генерал-лейтенант (о.з.) Атанас Самандов за секретар по отбрана и сигурност на президента.

Преди два дни Самандов сдаде поста на командващ на Съвместното командване на силите (СКС) поради достигане на пенсионна възраст. Именно заради достигане на пределната възраст за пенсиониране при военните Самандов не се изкачи до най-високия пост в йерархията - началник на отбраната. 

През 1977 г. генерал-лейтенант Самандов завършва военния университет „В. Левски“ във Велико Търново, а през 1985 г. – Военна академия „Г. С. Раковски“ с командно-щабен, оперативно-тактически профил. Възпитаник е и на Генерал-щабна академия в Москва, Русия.

В своята 41-годишна военна служба генерал–лейтенант Атанас Самандов преминава през всички основни командни длъжности - от командир на взвод до командир на мотострелкова дивизия.

От 2006 до 2009 г. е последователно началник на Щаба и заместник-командващ на Сухопътните войски. От 1 юли 2009 г. е командващ на Съвместното оперативно командване, а от 1 юли 2011 г. е командващ на Съвместното командване на силите. На 15 септември т. г. генерал-лейтенант Атанас Самандов сдаде длъжността Командващ на Съвместното командване на силите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!