Петър Стоянов: Желю Желев ще остане в историята със своята почтеност

Ива Оприкова 30 януари 2015 в 14:16 4749 2

Почтен чеовек, който не е имал желание да се облагодетелства от властта. Така описаха Желю Желев президентът Петър Стоянов и президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев пред OFFNews. 

"Загубата на д-р Желю Желев е огромна и съм сигурен, че покрусата сред българските граждани е голяма", заяви президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по повод кончината на първия демократично избран президент на България.

"Преди промените д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга "Фашизмът", с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото българско общество. А след промените - през 1989 г., той беше естественият лидер на новосформираната българска опозиция", каза Петър Стоянов. 

Президентът Стоянов изрази увереност, че всички граждани ще запомнят д-р Желев с непоколебимостта, с която отстояваше желанието на страната да се върне отново в голямото европейско семейство. Също така и с категоричността, с която отстояваше демократичните ценности в България, на върховенство на закона, на правата на български граждани.

"Д-р Желев ще остане освен това и в спомените на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване", добави Петър Стоянов. Според него д-р Желев има своето запазено място в българската история, в историята на трансформиране на комунистическите общества и на Източна Европа.

Петър Стоянов припомни, че само преди два дни заедно с Желю Желев и останалите президенти Георги Първанов и Росен Плевнелиев е участвал в Съвета на президентите. На него двамата са разменили обичайните разговори между тях. "Обсъждахме даже бъдещи планове - какво има да правим заедно и неговата смърт ми подейства много тежко", каза Петър Стоянов. Той изрази съболезнования към близките и приятелите на д-р Желю Желев.

"За мен д-р Желю Желев ще остане в историята със своята почтеност. Това е качество, което е дефицит в съвременното общество, дефицит беше и в ония трудни години. Познавам го от 1988 година. Въпреки всички грешки, в които го обвиняваха, Желев ще се запомни от обществото със своята честност. Той нямаше опит, но имаше достойнството като политик, което е невероятно рядко явление и трудно се среща на високи постове в политиката", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.  

"Обикновеният човек, който чака малко справедливост, винаги ще си спомня за д-р Желев като за един честен и почтен политик. Трудно беше през онези години да задаваш посоката на демокрацията и да се пребориш с един друг режим и да се запазиш честен. Въпреки че КТ "Подкрепа" тогава не е искала да се ангажира политически, Желю Желев беше един от малкото, за които открито призовавахме да се гласува масово. Желев умееше да спазва баланс, да прави компромиси в ония трудни години и да запази почтеността си. В последните години се виждахме рядко, той издаваше книги и всичките съм ги изчел", сподели Тренчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!